Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“UDARIĆEMO MUŠKI” Novi lider elitnih iranskih snaga zavjetovao se na OSVETU

Svijet
Autor:

Foto: Iran's Supreme Leader Office/EPA

Novi komandant elitnih snaga Kuds Esmail Gani izjavio je da su Sjedinjene Američke Države ubile njegovog prethodnika Kasema Sulejmanija “kukavički” i obećao da uzvratiti udarac “muški”. Gani je juče prisustvovao ceremoniji koji su za njega organizovali vojni zvaničnici, kako bi zvanično obilježili početak njegove službe, navodi Al Džazira.

– SAD su udarile na Sulejmanija kukavički, ali uz božju milost i kroz napore onih koji tragaju za slobodom širom svijeta i žele osvetu za njegovu krv mi ćemo udariti našeg neprijatelja muški – poručio je on.

Sulejmani je ubijen u vazdušnom napadu SAD na Bagdad 3. januara, što je odnose između dvije zemlje dovelo na ivicu rata. Ali, strahovi od izbijanja konflikta su umanjeni nakon što je Iran pogodio američke lokacije u Iraku pet dana kasnije. U ovom napadu nije bilo žrtava.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei od tada je pozivao na isterivanje američkih snaga sa Bliskog istoka.

Specijalne snage Kuds dio su Iranske revolucionarne garde (IRG) koja broji oko 125.000 pripadnika. U pitanju je paravojna organizacija koja odgovara samo Hamneju, a koju su SAD proglasile terorističkom. Garda nadgleda iranski balistički program, ima sopstvenu mornaricu i dobrovoljne snage Basidž.

Kuds je pod Sulejmanijem uspio da raširi iranski uticaj širom Bliskog istoka, gradeći mrežu svojih pristalica. Hamnei, koji je objavio imenovanje Ganija 3. januara, rekao je da je novi lider Kudsa bio “među najistaknutijim komandantima Garde” tokom rata između Iraka i Irana 1980-1988. On je dodao da će snage na čelu sa Ganijem slijediti “identičnu” strategiju kao i sa Sulejmanijem.

Gani (62) se na sahrani Sulejmanija zavjetovao da će nastaviti njegov put “istom snagom” i da će “uzvratiti recipročno i u nekoliko koraka skloniti SAD iz regiona”. Kako prenosi iranska državna agencija IRNA, Gani je postao zamjenik lidera Kudsa 1997, iste godine kad je Sulejmani imenovan za komandanta. Gani je do sada, u nekoliko javnih saopštenja, kritikovao Sjedinjene Države i Izrael, a 017 je rekao da će prijetnje predsjednika SAD Donalda Trampa protiv Irana “naštetiti Americi”.

(Al Jazeera)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO