Društvo

UGINULO OKO 28 LABUDOVA Životinje preminule od pesticida sa farmi, ali i zbog kanalizacije

Analiza vode sa lijeve obale Dunava iz Jojkićevog dunavca, koju je sprovela Inspekcija za zaštitu životne sredine, pokazuje da su labudovi, nađeni u tom kanalu u posljednja dva mjeseca, uginuli najverovatnije zbog nedostatka kiseonika u kanalima, kao i prisutva pesticida sa obližnjih farmi.

UGINULO OKO 28 LABUDOVA Životinje preminule od pesticida sa farmi, ali i zbog kanalizacije
FOTO MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Direktor Agencije za zaštitu živote sredine Filip Radović rekao je Tanjugu da je analiza uzoraka vode, koja je uzeta dva kilometra od uliva u Dunav, pokazala da je na dvije od tri lokacije došlo do promjene organoleptićkih svojstava vode, odnosno boje i mirisa, kao i da je voda bila lošeg kvaliteta.

Takođe, naveo je da je na sve tri lokacije bila povećana količina amonijačnog i nitritnog azota, ali i da je u vodi nedostajalo kiseonika.

Radović je rekao i da na Dunavu, gdje je i došlo do uginuća oko 28 labudova i drugih životinja, postoji decenijski problem kanalizacione mreže, kao i otpadnih voda.

Pojasnio je da se često dešava da i zbog lokalnih farmi, živi svijet i ribe u kanalima uginu, a da mnogi građani koji se bave poljoprivredom nisu edukovani o opasnosti koji pesticid može da izazove po živi svijet.

FOTO MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Radović je naveo da će Inspekcija za zaštitu životne sredine utvrditi koje mjere treba preduzeti.

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je Tanjugu da Društvo nije imalo uvid u analize vode nakon uginuća labudova na lijevoj obali Dunava, ali da je sigurno da je lijeva obala rijeke zagađena, a da je smrt labudova indikator zabrinjavajućeg ekološkog stanja u vodama na Dunavu.

Napominje da je riječ o zaštićenim vrstama i da treba preduzeti sve mjere da se zaštite životinje, piše Blic.