Biznis

UGRADILI TAJNI UREĐAJ Osumnjičeno još osam osoba za prevaru s vozilima

Njemačko tužilaštvo je saopštilo da je podiglo optužnice protiv još osam zaposlenih u kompaniji "Folksvagen", zbog sumnje da su prodavali automobile sa softverom koji omogućava varanje na testovima emisije štetnih gasova.

UGRADILI TAJNI UREĐAJ Osumnjičeno još osam osoba za prevaru s vozilima
FOTO: FILIP SINGER EPA

Tužilaštvo u Braunšvajgu nije identifikovalo osumnjičene. Samo je navelo da su među njima i menadžeri, da su starosti između 50 i 72 godine i da su od 2006. do 2015. počinili ozbiljnu prevaru i prekršili njemački zakon o nelojalnoj konkurenciji, prenosi AP.

Pojedini među njima sumnjiče se i za narušavanje povjerenja i utaju poreza.

Nove optužnice podignute su nakon što je početkom ovog mjeseca sud u Braunšvajgu presudio da bivšem izvršnom direktoru “Folksvagena” Martinu Vinterkornu mora da se sudi za prevaru, a i da se četvorici drugih optuženih sudi za prevaru.

Vinterkorn je podnio ostavku 2015. godine, nekoliko dana nakon što je američka Agencija za zaštitu životne sredine objavila da je prekršen zakon.

Skandal je izbio kada se saznalo da je “Folksvagen” u svoja dizel vozila koja su prodavana u SAD ugradio tajni uređaj kako bi lažirao rezultate na testu emisije izduvnih gasova i koji je prikrivao da se u vazduh emituje i do 40 puta više azotnih oksida nego što je dozvoljeno!

“Folksvagen” je platio više od 30 milijardi evra kazne zbog skandala.