Magazin

Ugrožavaju cvijet i ispuštaju otrove: Ove BILJKE NIKAKO NE SMIJETE da sadite pored hortenzija

Od raskošnog grma, preko bujnog cvijeća, do gotovo čarobnih trikova kojima im se može promijeniti boja - zaista postoji mnogo toga zbog čega obožavamo hortenzije.

Hortenzije, cvijeće
FOTO: FREEPIK

 A da bismo u njima uživali u celom toplom periodu godine, moramo da ih zaštitimo od sadnje biljaka s kojima nisu kompatibilne.

Ako ste među onima koji tek kreću po svoju prvu hortenziju, prije sadnje dobro je da istražite pH vrijednost i sastav tla, te da promislite o klimatskim uslovima tokom godine i količini direktne sunčeve svjetlosti na odabranoj lokaciji, jer time povećavate šanse za njihov uspješan rast.

S druge strane, ako ste među mnogobrojnim vrtlarima koji već uživaju u čarima ovih divnih biljaka, vjerovatno ste upoznati s najvažnijim pravilima o njihovom održavanju. No ponekad je čak važnije od toga preventivna provjera sadnje određenih sorti zbog čijih bi karakteristika hortenzija mogla slabije da cvijeta.

Srećom, takvih biljaka nije mnogo. Hortenzije su poznate kao izdržljive biljke koje ne zahtijevaju previše brige, te im je najbitnije da budu posađene kraj drugog bilja kojem su potrebni isti uslovi, prenosi Žena Blic.

– Hortenzije preferiraju vlažno, dobro drenirano tlo s blago kiselim pH, tako da biljke s suprotnim preferencijama tla, poput onih koje zahtevaju suvo ili alkalno tlo, možda neće uspjevati uz njih, kaže hortikulturista Bred Edi, navodi tportal.hr.

Hortenzije
FOTO: HELGA KATTINGER/ PIXABAY

Zahtjevi za hlad i svetlost su takođe vrlo bitni. Biljke kojima treba više sunčeve svjetlosti vjerovatno neće uspijevati uz hortenzije, jer one više vole djelomičnu senu nego filtriranu svjetlost. To može dovesti do problema u rasponu od smanjenih cvjetova do neravnomernog rasta.

Konačno, važno je izbeći invazivne biljke i one s konkurentskim korenskim sastavom.

– Neke biljke jednostavno ne vole da imaju ‘konkurenciju’ i zato proizvode hemikalije kojima spriječavaju rast obližnjih biljaka, kaže hortikulturista Džastin Henkok i izdvaja da je crni orah (Juglans nigra) možda najpoznatiji, ali postoje i druga stabla, grmovi i vinove loze na koje treba obratiti pažnju jer bi mogli da ugroze hortenzije ako su posađeni u blizini.

Jorgovan

Suprotno sklonostima hortenzija, jorgovan više voli alkalno tlo i puno sunca. Sadnja u blizini hortenzija može dovesti do nekompatibilne potražnje za svjetlosti, pH neravnoteže tla, smanjenog rasta i cvjetanja obe biljke.

Crni orah

Crni orah je privlačan izbor zbog nijanse kojom obogaćuje vrt, ali ne dopustite da vas zavara svojom ljepotom.

– Oslobađa hemikaliju u tlo oko sebe koja može sprečiti rast hortenzija. Ako imate crni orah, najbolje je da ga stavite uz otporne sorte, upozorava Henkok.

Pročitajte još

Lavanda

Lavanda najbolje podnosi suvo tlo, a hortenzije vole vlažnije uslove. Razlikuju se i kada je riječ o pH vrednosti zemlje, jer lavanda uspjeva na alkalnom tlu, a hortenzija preferira kiselije.

– Njihove različite navike rasta takođe mogu dovesti do takmičenja za resurse te ugroziti zdravlje i vitalnost obe biljje, kaže Edi.

Gorski lovor

– Dok velelisna hortenzija voli malo sene tokom dnevne vrućine, njena rođaka metličasta hortenzija to ne voli, pa ovu sortu nemojte saditi u blizini s gorskim lovorom, ističe Henkok.

Ruže

Za razliku od hortenzija, ruže vole suvo tlo i manje zalivanja. Njihove različite sklonosti u pogledu tla, potreba za vodom i suncem te navika rasta čine sadnju ove dve biljke u neposrednoj blizini – nemogućom.

Bambus

Zbog invazivne prirode bambusa, posebno sorte najpoznatije pod nazivom Running Bamboo, sadnja uz hortenzije nije dobra ideja. Njegova brza stopa rasta može u trenutku ugušiti obližnje cvijeće, te ga je načelno najpoželjnije u cjelosti izbjeći u vrtu.

Vrba

Stabla vrbe nevjerovatno su konkurentna kada je riječ o opskrbi vodom, što može biti problematično tokom vrućih ljetnih mjeseci. Iz tog razloga izbjegavajte sadnju hortenzija i vrba u blizini pod svaku cijenu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu