Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ugrozili ste živote djece

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Pijani vozači i agencija koja je pred školu u Bijeljini poslala autobus sa neispravnim kočnicama da odveze školarce na jednodnevni izlet u Srbiju kažnjeni su samo prekršajnim prijavama, tačnije novčanim kaznama.

Da pijanice i agencija nisu osujećeni danas bi vrlo lako na naslovnim stranama bile fotografije užasa nesreće i uplakanih roditelja. Na sreću da do toga nije došlo.

Simbolične novčane kazne za nešto što je moglo dovesti do tragičnih posljedica pokazuje da zakoni u Republici Srpskoj tolerišu da pijanice slobodno voze autobuse pune djece i agencije koje bez straha od odgovornosti mogu poslati neispravan autobus.

Toleriše, jer su kazne mizerne.

Taman kada čovjek pomisli da ovo društvo i država ne mogu dotaknuti veće dno, otvori se još jedan nivo mulja. U kojem nivou smo mi trenutno, ne vjerujem da neko zna odrediti.

Živimo tako u bezdanu u kojem vladaju neodgovornost i apsolutni mrak i gdje obični građani, osuđeni na život u ovoj pustari bezakonja, muku muče kako bi spasli barem živote svoje djece. A onda, kada neko dirne u te male nevine živote, sve se svodi na pojedinačne reakcije, dok većina komentariše „dobro je nije moje dijete u pitanju“.

Više se ne treba ni truditi pa govoriti da je pitanje dana kada će zlo pokucati i na druga vrata, jer društvo u kojem caruje neodgovornost osuđeno je na propast ispunjenu strašnim tragedijama.

Nažalost, nepismenost i neobrazovanost većine odavno je postala jasna svima i nema toga ko nije iskoristio priliku da pokaže svoje umijeće urnisanja po golorukom narodu.

Posljednji u nizu bili su pomenuti vozači autobusa, ali nisu ni te pijanice krive, jer im je zakon omogućio da već nekoliko časova kasnije sjednu za volan i voze autobus pun djece.

Krive su dakle one pijavice što sjede u klimatizovanoj skupštini i lupetaju o svemu samo ne o onome što se odnosi na živote onih koji su ih izabrali. Da, mislim na većinu, jer ona manjina bolje da i ne sjedi tamo. Čast izuzecima.

Psovati i kleti nije kulturno, ali i to bi bilo preblago, jer mi drugačije, nažalost, ne znamo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO