Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UGROZIO SIGURNOST PUTNIKA Kinez u motor aviona ubacio dvije kovanice

Svijet
Autor:

Foto: Sven Hoppe/EPA

Putnik pod prezimenom Li, dok se peo u avion kojim je trebao poletjeti, u motor je bacio dvije kovanice, kao znak srećnog putovanja.

Tim činom on je ugrozio sigurnost leta, zbog čega je odlazak aviona sa aerodroma u centralnom dijelu Kine otkazan. Let je bio planiran u kasnim noćnim satima i putnici su morali provesti noć u čekaonici aerodroma dok ne stigne drugi avion.

Kompanija “Šenžen Erlajns” imala je velike štete, a Kinez je označen kao kriv jer je otkriveno na nadzornim kamerama da je bacao novčiće u motor.

Ova pojava sve je češća u Kini. Procjenjuje se da 70 odsto njenog stanovništva nikada nije putovalo avionom. Kako bi bili “sigurni” da će sve biti u redu, oni posežu za starim kineskim običajima. Kovanice bacaju za sreću.

Pošto im standard omogućava da lete avionom, Kinezi sada sve češće prizivaju sreću pri tom činu, što dovodi do apsurdnih situacija i velikih troškova avioprevoznika.

Tako je prošle godine na istoku Kine zbog toga uhapšen bračni par. Oni su, dok su ih policajci gledali, bacali novčiće u motor aviona. Nastavili su uprkos upozorenja policajaca, te su uhapšeni. Sud im je odredio višednevni pritvor, te su platili skoro 15.000 KM kazne jer je avion sa 260 putnika satima morao čekati da se letjelica provjeri, očisti od novčića, te da tek onda sigurno polete.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO