Svijet

Uhapšen bivši katalonski predsjednik Karles Pudždemon

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonija Karles Pudždemon pritvoren je danas na teritoriji Njemačke po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

Uhapšen bivši katalonski predsjednik Karles Pudždemon
Foto: Juanjo Galan/EPA

Rojters prenosi da je informaciju o pritvaranju Pudždemona objavio njegov advokat.

Suočen sa prijetnjom hapšenja po međunarodnom nalogu izdatom u Španiji, Pudždemon je juče napustio Finsku i otputovao za Belgiju.

On je Finsku napustio u petak, pošto je Madrid izdao međunarodni nalog za hapšenje, i krenuo za Belgiju gdje planira da sarađuje sa tamošnjim vlastima u vezi sa španskim zahtjevom za ekstradiciju, izjavio je finski poslanik Miko Kerne, koji je bio domaćin Pudždemonu tokom njegovog dvodnevnog boravka u Finskoj.

Finska policija je ranije saopštila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Pudždemona, za koga se tada vjerovalo da se nalazi u Finskoj.

Pročitajte još

U intervjuu za katalonski radio, Pudžemonomv advokat Žaume Alonso-Kueviljas izjavio je da će se njegov klijent predati finskoj policiji.

Da je Pudždemon bio uhapšen u Finskoj, započeo bi proces izručenja Španiji.

Finske vlasti su saopštile da nisu znale gdje se Pudždemon nalazio u trenutku kada su primile nalog za hapšenje.

U Španiji mu prijeti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu tokom prošlogodišnjeg referenduma za nezavisnost Katalonije.

Predsjednik katalonskog parlamenta Rožer Torent je, u međuvremenu, otkazao glasanje za predsjednika Katalonije. Torent je donio takvu odluku zbog toga što Žordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsjednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje sjednici.

Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva mjeseca da izabere predsjednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.

Premijer Španije Marijano Rahoj u petak je rekao da se protivi održavanju još jednih regionalnih izbora u Kataloniji. Rahoj je u Briselu rekao da ne voli ponavljanje izbora, rekavši da “narod glasa, a političari imaju dužnost da riješe probleme ne stvarajući druge”, prenosi AP.

U Kataloniji su u decembru održani vanredni izbori i tada su partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije osvojile većinu.