Hronika

Uhapšen jer je PRIJETIO tužiocu: "Nemoj mi se obraćati, STRPALA si me u zatvor na četiri godine!"

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske uhapsila je juče Ognjena Brankovića (38) zvanog Žorž iz Banjaluke, jer je u Vrhovnom sudu RS prijetio republičkom javnom tužiocu Dragici Glušac.

Uhapšen jer je PRIJETIO tužiocu: "Nemoj mi se obraćati, STRPALA si me u zatvor na četiri godine!"
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Incident se dogodio nakon drugostepenog ročišta u postupku protiv Brankovića i još pet osoba nepravosnažno osuđenih na ukupno 25 godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

Osim Brankovića koji je prvostepenom presudom osuđen na pet godina zatvora, u sudnici Vrhovnog suda RS bili su još Jelenko Tamburić osuđen na pet i po godina, njegova supruga Vesna Tamburić osuđena na tri godine zatvora, njezin sin Vedran Bodiroža osuđen na četiri godine, Nedžad Omerović i Nebojša Mikić osuđeni na po četiri godine zatvora.

Izvor Srpskainfo otkriva da se atmosfera u sudnici Vrhovnog suda RS usijala odmah po ulasku republičkog javnog tužioca.

Naime, po ulasku u sudnicu republički javni tužilac Dragica Glušac, obratila se optuženima riječima: “Dobar dan. Kako vam je u pritvoru, kako ste zdravstveno?”.

Većina optuženih ignorisala je ovakav nastup republičkog javnog tužioca, jedino je izrevoltirani Omerović uzvratio: “Šta te briga kako sam. Nemoj mi se obraćati, strpala si me u zatvor na četiri godine!”.

No, tu nije bio kraj nastupa Gluščeve.

-Moje je pravo da vas to pitam, i mogu vas i obići u pritvoru- zaključila je republički javni tužilac.

Dalji dijalog prekinuli su pripadnici Sudske policije RS koji su skrenuli pažnju optuženom da prestane sa obraćanjem tužiocu.

Od više izvora bliskih pravosuđu RS saznajemo da ovakvo ponašanje tužilaca nije uobičajeno u sudnici.

-Zaista mi nije poznato da se neki tužilac na ovaj način obraća optuženima, niti da ulazi u raspravu sa njima, posebno pitajući ih neka lična pitanja, a radi se o pritvorenicima- zaključio je izvor  Srpskainfo koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

Dodaje kako je ovakvo ponašanje tužioca bilo i povod da se na nju nakon ročišta obruši uhapšeni Branković.

Osoba B.O. sumnjiči se da je krivično djelo izvršila 22. maja ove godine, kada je u prostorijama Vrhovnog suda RS, poslije ročišta na kojem je bio prisutan zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, izrekao prijetnje postupajućem tužiocu u vezi sa obavljanjem njegove tužilačke funkcije u tom predmetu – saopšteno je juče iz MUP RS.

Branković je kako je navedeno u saopštenju, sproveden i predat u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva, gdje će biti saslušan i odlučeno o eventualnom zahtjevu za jednomjesečnim pritvaranjem.

U februaru ove godine pisali smo o republičkom javnom tužiocu Dragici Glušac koja je samo jedna u nizu tužilaca koji su u proteklom periodu zaposlili svoju djecu na mjestu pripavnika u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

I prije okončanja konkursa došli smo do informacije da će na mjesto pripravnika biti zaposlena njena ćerka što se na kraju i potvrdilo.