Svijet

UHAPŠENA JEDANAESTA OSOBA U VEZI SA BRUTALNIM UBISTVOM Usred dana nastavniku odsjekao glavu u Parizu

Francuska policija uhapsila je danas jedanaestu osobu u vezi sa ubistvom nastavnika Samuela Patija, kome je islamista odsjekao glavu na ulici usred bijela dana u predgrađu Pariza.

UHAPŠENA JEDANAESTA OSOBA U VEZI SA BRUTALNIM UBISTVOM Usred dana nastavniku odsjekao glavu u Parizu
FOTO: IAN LANGSDON/EPA

Satirični magazin “Šarli ebdo”, koji je bio meta islamista i masovnog ubistva prije pet godine, među grupama je koje organizuju veliki pomen Patiju u Parizu.

Pati (47) je ubijen ispred škole u kojoj je radio u predgrađu Pariza. Napadača, Abdulaha Anzorova (18), čečenskog porijekla, ubila je policija uskoro nakon napada.

Ministar obrazovanja Francuske Žan-Mišel Blanker i političari svih partija i frakcija učestvovaće danas poslijepodne na komemoraciji u centru Pariza.

Nacionalni pomen biće organizovan u srijedu 21. oktobra, saopšteno je iz kabineta predsjednika Emanuela Makrona.

Premijer Žan Kasters rekao je da Vlada radi na strategiji za bolju zaštitu nastavnika od prijetnji. Pati je bio meta bijesne kampanje na društvenim mrežama prije napada.

Pročitajte još

– Želim da nastavnici znaju da je poslije ovog užasnog čina cijela zemlja uz njih. Ova tragedija pogađa svakog od nas jer napadom na ovog nastavnika u stvari napadnuta Republika – rekao je Kastes za list Žurnal di dimanš.

Očekuje se da će Makron večeras organizovati poseban sastanak bezbjednosti sa ključnim ministrima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Više stotina ljudi, među njima učenici i njihovi roditelji, nastavnici i mještani došli su sinoć da odaju poštu i izraze tugu ispred škole u kojoj je Pati radio.