Svijet

UHAPŠENE DVIJE OSOBE Podsticali na terorističke aktivnosti

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) privela je državljanina Ukrajine i državljanina Rusije na Krimu pod sumnjom da su podsticali i opravdavali terorizam i širili propagandu.

UHAPŠENE DVIJE OSOBE Podsticali na terorističke aktivnosti
FOTO: M. MILAKOVIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju pres-službe Odjeljenja FSB-a za Krim i Sevastopolj navodi se da je državljanin Ukrajine priveden zbog podsticanja na terorizam, a da je mještanin krimskog grada Jevpatorija priveden pod sumnjom da je opravdavao terorizam i širio ekstremističku propagandu.

– Ukrajinski državljanin je ovog mjeseca dijelio pamflete u krimskim gradovima u kojima se poziva na postupke sa ciljem narušavanja teritorijalnog integriteta Ruske Federacije, a priveden je u subotu, 19. septembra. Osim toga, odjeljenje FSB privelo je ruskog državljanina rođenog 1992. godine koji je umiješan u javno opravdavanje terorizma i širenje propagande – ističe se u saopštenju.

Iz FSB naglašavaju da je ruski državljanin posjedovao dijelove za izradu eksplozivnih naprava, koji su zaplijenjeni zajedno sa predmetima sličnim vatrenom oružju i municiji, ekstemističkim pamfletima i drugim predmetima koji dokazuju protivzakonite aktivnosti privedenog, javio je TASS.

Pres-služba saopštila je i to da je ukrajinski državljanin star 22 godine stigao na Krim kako bi pronašao saučesnike sa ciljem destabilizovanja javnosti i političke situacije u regionu, te da su prilikom njegovog privođenja zaplijenjeni pamfleti sa ekstremističkim sadržajem i sredstva za komunikaciju koja su korišćena za sprovođenje protivzakonitih aktivnosti.

Protiv ukrajinskog državljanina pokrenut je krivični postupak pod optužbom za podsticanje ekstremizma, a ruski državljanin se tereti za javne pozive na sprovođenje terorističkih aktivnosti, javno opravdavanja terorizma i propagandu, kao i javne pozive na ekstremističke aktivnosti i postupke čiuji je cilj ugrožavanje teritorijalnog integriteta Rusije.