Svijet

UHAPŠENO 29 OSOBA Razbijena mreža finansiranja terorizma putem KRIPTOVALUTA

Francuska policija uhapsila je 29 osoba u sklopu operacije pokrenute širom zemlje radi razbijanja komplikovanog programa finansiranja islamističkih ekstremista u Siriji putem kriptovaluta.

UHAPŠENO 29 OSOBA Razbijena mreža finansiranja terorizma putem KRIPTOVALUTA
FOTO: IAN LANGSDON/EPA

U saopštenju iz kancelarije tužioca navodi se da su nalozi za hapšenje objavljeni za dvije osobe, francuskim džihadistima koji su najvjerovatnije na sjeverozapadu Sirije od 2013. godine i osumnjičeni su za stvaranje strukture mreže finansiranja terorista.

Osumnjičeni su identifikovani kao Mesut S. i Valid F. Za njih se sumnja da su pripadnici organizacije Hajat Tahrir al Šam, ogranka Al kaide. Obojica su proglašeni krivim 2016. godine u Francuskoj i u odsustvu su osuđeni na po deset godina zatvora.

Većina osumnjičenih koji su danas uhapšeni unosili su sredstva u mreži finansiranja terorista. Za dvojicu se sumnja da su imali ključne uloge u ovom sistemu, te da su pružali logističku pomoć i održavali rad mreže.

Program upotrebe kritpovalute za finansiranje ekstremista otkrio je tim unutar francuskog Ministarstva ekonomije pod nazivom “Trasfin” koji prati fiskalne prevare, pranje novca i finansiranje terorista.

Sumnja se da je više stotina hiljada evra prošlo preko mreže, od čega su korist imali pripadnici Al kaide koji se još kriju na sjeverozapadu Sirije ali i džihadisti iz “Islamske države”.