Društvo

Ujić: Kroz BiH prošlo više od 52.000 migranata

U prethodne dvije godine kroz BiH je prošlo više od 52.000 migranata, među kojima je evidentirano preko 20 lica koja su proglašena prijetnjom po nacionalnu bezbjednost i vraćena u matične zemlje, što je doprinijelo bezbjednosti BiH, regiona i EU, izjavio je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Ujić: Kroz BiH prošlo više od 52.000 migranata
FOTO: AVAZ

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika resornih ministarstava u Savjetu ministara u tehničkom mandatu sa visokom delegacijom NJemačke koju je predvodio parlamentarni državni sekretar Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke Štefan Majer.

Ujić je naglasio da je BiH učinila mnogo na planu evidencije i uzimanja biometrijskih podataka migranata, dodavši da Služba za poslove sa strancima BiH i Granična policija nisu dobili dodatna sredstva za rad, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. Majer je rekao da je cilj Njemačke da se uspostavi kontrola i upravljanje migrantskom situacijom, te pokušaju regulisati i redukovati ilegalne migracije.

Osim pomoći Evropske komisije, istakao je Majer, Vlada Njemačke spremna je ponuditi još intenzivniju bilateralnu saradnju i podršku, posebno Graničnoj policiji BiH, u smislu obezbjeđivanja granica.