Banjaluka

UKLJUČITE SE Počeo projekat selektivnog prikupljanja otpada

Počeo je projekat selektivnog prikupljanja otpada, a domaćinstva iz naselja Rosulje i Nova Varoš obuhvaćena ovim projektom – od naredne sedmice moći će preuzeti posude (kante) za odlaganje otpada.

UKLJUČITE SE Počeo projekat selektivnog prikupljanja otpada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tim povodom, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo kazala je da ovo izuzetno značajan projekat, kroz koji se šalje jasna poruka da je Banjaluka opredijeljena da ide u korak sa evropskim i svjetskim gradovima i u pogledu upravljanja otpadom.

– Težimo da budemo napredno društvo, napredna zajednica koja će težiti da primijeni dobre prakse iz drugih zemalja, a u cilju borbe protiv otpada, koji nas sve više guši i zatrpava. Pozivam građane i javnost da se priključe ovoj akciji, jer je ovo pitanje naše budućnosti, ne samo kada je riječ o izgledu našeg grada, već je ovo je pitanje očuvanja životne sredine ali i onog najvažnijeg, a to je očuvanje zdravlja – poručila je Šukalo.

Pročitajte još

Dobrobiti realizacijom projekta će biti višestruke, a kako ističe ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić – osim uštede prostora na regionalnoj deponiji, iz starih iskorištenih proizvoda dobiće se novi proizvodi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

– Realizacija projekta će omogućiti bolju edukovanost građana i osviještenost da selektivnim prikupljanjem otpada živimo u skladu sa održivim razvojem. Planiranim projektom na području dijela grada Banjaluka potrebno je zainteresovati građane da odvojeno prikupljaju otpad s ciljem postizanja veće količine izdvojenih sirovina boljeg kvaliteta, a iskustva iz projekta koristiće se za dalji razvoj selektivnog prikupljanja otpada i proširenja projekta na cijelu teritoriju grada – poručio je on.

Svako domaćinstvo će besplatno dobiti dvije posude (kante) za otpad od 240 litara (ukupno 458 kanti), od kojih je jedna za komunalni otpad i bio otpad, a druga za reciklabilni otpad (papir, karton, plastična ambalaža, metalna ambalaža, staklo).

Ovim, pilot projektom, obuhvaćena su domaćinstva u individualnim stambenim objektima u okviru ulica: Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i XIV srednjobosanske brigade.

Inače, odabir naselja i ulica je izvršen zbog geografske povoljnosti naselja, ’’gustine’’ domaćinstava, odnosno tipa stambenih objekata u okviru predmetnih ulica.

Direktor preduzeća „Čistoća“ a.d. Banjaluka, Aleksandar Bajić kazao je da je cilj ovog projekta smanjenje komunalnog otpada, te da se nada da će efekti biti pozitivni, kao i da je cilj da se projekat vremenom proširi i na druga naselja.

– U proteklom periodu smo kroz anketiranja upoznali građane sa ovim projektom i određeni broj građana je prepoznao pozitivnu stranu ove priče, te smo s njima sklopili ugovore, ali cilj nam je da se što veći broj domaćinstava uključi i učestvuje u ovom projektu – kazao je on, te dodao da troškove uspostavljanja pilot projekta snosi preduzeće „Čistoća“, koje je uz pomoć Fonda za zaštitu životne sredine obezbjedilo kante tj. posude.

Svi zainteresovani građani iz obuhvaćenih ulica, kako je naveo – mogu se obratiti tom preduzeću ili Odjeljenju za komunalne poslove kako bi dobili svoje reciklažne kante.

Grad Banjaluka učestvuje aktivno u ovom projektu kroz anketiranje i eduakciju građana, prezentaciju projekta javnosti, kao i evaluaciju postignutih rezultata nakon 12 mjeseci implementiranja projekta.

Prihvati notifikacije