Magazin

UKLONITE KOROV 10 korisnih savjeta kako da upotrijebite sirće u bašti

Svi znamo koliko je sirće dragocjeno u domu, bilo da je riječ o kuhinji ili trikovima vezanim za čišćenje, ali koliko vam može pomoći kada su u pitanju biljke, saznajte u nastavku teksta.

UKLONITE KOROV 10 korisnih savjeta kako da upotrijebite sirće u bašti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Koristite sirće kako biste spriječili da voćne muve napadnu vaš voćnjak

Sirće pomaže u odbrani od insekata koji napadaju biljke, kao što je voćna mušica. Mora da se pitate kako možete koristiti sirće da odbijete ovu štetočinu. Savjetujemo vam da to uradite na sljedeći način: pomiješajte u flaši ili konzervi šolju vode, pola jabukovog sirćeta i pola šolje šećera. Kako je ova mješavina slatka, muve će se zabaviti ovom mješavinom i udaljiće se od vaših voćaka, piše Agrosavjet.

Koristite sirće da životinje ne uđu u vašu baštu

Mačke, na primjer, ne podnose miris bijelog vinskog sirćeta, pa ga možete koristiti da zaštitite svoje biljke. Da biste to uradili, umočite krpe stare tkanine u bijelo sirće i napravite neku vrstu “ograde” oko svoje bašte sa njima. Vidjećete da drži podalje najupornije uljeze.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Za zalivanje biljaka kojima je potrebna veća kiselost koristite sirće

Kao što možda već znate, nemaju sve biljke iste hemijske i biološke potrebe za rast i razvoj. Nekim biljkama je potrebno kiselije zemljište, pa stoga možete koristiti sirće da zakiseli zemlju. Da li ste pokušali da zalivate svoje biljke kojima je potrebna veća kiselost jabukovim sirćetom?

Pročitajte još

U tu svrhu savjetujemo vam da koristite sljedeći recept: šolja jabukovog sirćeta na proporciju od tri litra vode. Ali PUNO PAŽNJE! Nemojte zloupotrebljavati ovaj vodeni rastvor jer ne mogu sve biljke da izdrže naglo povećanje kiselosti u zemljištu (zato, dobro izaberite biljke na kojima ćete primijeniti ovaj domaći recept). Takođe, izbjegavajte prskanje biljaka jer to može ubiti mnoge od njih.

Uklonite korov u svojoj bašti sirćetom

Sirće se može smatrati herbicidom. To znači da ako stavite prethodno pripremljen rastvor vode i sirćeta na biljke koje se nalaze na zidovima ili pored puta, one će na kraju uginuti.

Koristite sirće za dezinfekciju saksija

Da li trebate da očistite uređaje koje koristite u svojoj bašti i potreban vam je brz i efikasan recept? U tu svrhu koristite vodu sa sirćetom. Ovaj vodeni rastvor možete koristiti i za dezinfekciju alata, saksija i posuda za klijanje, čime se sprečava prenošenje gljivica i bolesti koje mogu uticati na rast i razvoj biljaka.

Uklonite puževe iz svoje bašte

Bijelo vinsko sirće uništava puževe. Šta kažete na postavljanje zamki za sirće po cijelom dvorištu? Takođe možete poprskati ovim rastvorom ove neprijatelje u bašti. Ne zaboravite da ovaj tretman treba ponoviti kad god je to opravdano, kao i nakon kišnih dana. Takođe, provjerite da ovo ponašanje ne utiče na biljke u blizini (provjerite da li su okolne biljke otporne na bijelo sirće).

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Koristite sirće za liječenje gljivica ili lisnih uši na biljkama

Pokušajte da koristite mješavinu sirćeta sa vodom (kroz bocu sa raspršivačem) da biste uklonili lisne uši i druge insekte koji se manifestuju kao stvarni štetočini na listovima biljaka. Ovo rješenje možete koristiti i za suzbijanje napada gljivica na drveću (naravno, samo ako nije osjetljivo na sirće).

Čišćenje alata

Svako ko koristi alate za implantaciju ili za održavanje bašte ili povrtnjaka zna da su oni izuzetno važni. Problem je što mnogo puta, tokom vremena, ovaj pribor zarđa, ali sirće vam može pomoći i u ovoj situaciji.

Povećanje trajnosti rezanog cvijeća

Okruženje je uvijek šarmantnije kada je ukrašeno rezanim cvijećem. Problem je u tome što ovo cvijeće, nakon što je isječeno, ima malu trajnost. Ali da li bi bilo moguće dodati rješenje koje bi pojačalo snagu ovih aranžmana? Da, postoji, a za to će vam trebati belo sirće.

Čišćenje keramičkih vaza

Keramičke saksije su odlične kako za ukrase, tako i za dobrobit biljaka. Veoma dobro funkcioniše kada je u pitanju drenaža, jer održava korijenje biljke vlažnim, ne dozvoljavajući im da se namoče.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu