Svijet

UKLONJEN GRAFIT MRŽNJE U SPLITU Podignuta prijava zbog gnusnih prijetnji srpskim ženama i djeci

U Splitu je uklonjen grafit s krajnje neprimjernom porukom prijetnje silovanjem Srpkinja i njihove djece, kakva je i ranije viđena u hrvatskoj javnosti.

UKLONJEN GRAFIT MRŽNJE U SPLITU Podignuta prijava zbog gnusnih prijetnji srpskim ženama i djeci
FOTO: IISA SMEDS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Protiv nepoznatog počinitelja biće podignuta prijava, prenosi Dalmacija danas pozivajući se na navode gradskih vlasti.

Poruka puna mržnje i prijetnje dočekala je danas birače, ispisana na asfaltu nedaleko od splitske Osnovne škole “Kman-Kocunar”, koja je i jedno od biračkih mjesta u Splitu.

Jerko Kurevija, zadužen za odnose sa javnošću u policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, rekao je da su komunalne službe uklonile grafit, ističući da su policijski službenici izašli na mjesto događaja i da se sprovede mjere i radnje iz nadležnosti policije.

Gradonacelnik Splita Andro Krstulović Opara rekao je za Dalmaciju danas da neće dozvoliti bilo kakve parole mržnje i poziva na nasilje i netrpeljivost, naročito prema bilo kojoj manjinskoj grupi.

Dalmacija danas, pozivajući se na lokalno stanovništvo, navodi da gnusni grafit nije nastao danas, nego tu stoji od završetka aktualne školske godine, ali nije poznato zašto se do sada nije reagovalo.

Ovo nije prvi put da se Srpkinjama i njihovoj djeci preti silovanjem. Nedavno su najvijači Dinama na zagrebačkoj Kustošiji razvili transparent sa istim neprimerenom porukom.

Inače, fotografiju ove poruke objavio je hrvatski portal srpskog nedjeljnika Novosti, a dobio ju je od jednog čitaoca.

Novosti pišu da je grafit iz Splita samo još jedan dokaz u nizu koji potvrđuje da antisrpstvo i šovinizam u hrvatskoj javnosti, nažalost, nisu nikakav incident nego raširena i uobičajena pojava.

– Naročito je toksično što je grafit ispisan pored škole, obrazovne ustanove koja pripada djeci, kojoj se tako šalje poruka o prihvatljivosti mržnje u našoj zemlji, a ujedno i pored birališta, dakle tamo gdje ga danas može vidjeti veliki broj građana koji će izaći na izbore – navode Novosti.