Tenis

Ukrajinska teniserka se osjeća diskriminisano: Želi da se zabrani učestvovanje svim Rusima i Bjelorusima u bijelom sportu

Međunarodni olimpijski komitet donio je odluku u kojoj se navodi da Rusi i Bjelorusi mogu da se takmiče, na šta je reagovala ukrajinska teniserka Marta Kostjuk koja tvrdi da se od prošle godine zalaže za izbacivanje svih igrača koji dolaze iz te dvije zemlje.

Marta Kostjuk udara lopticu
FOTO: ALI HAIDER/EPA

Mnogo toga je rečeno, ali moram istaći ono što nismo iznosili u javnost, a to je da se od prošle godine borimo za izbacivanje Rusa i Bjelorusa iz našeg sporta. Nažalost, mi nismo nezavisni igrači i praktično sve zavisi od WTA i ATP pa nemamo mnogo moći – rekla je Kostjuk.

Kostjuk tvrdi da nije u poziciji da odsustvuje sa turnira ili da predaje mečeve Ruskinjama i Bjeloruskinjama, jer bi joj to štetilo karijeri.

Pročitajte još

– Imamo sistem rangiranja u sportu i ako bih ja odbila da igram protiv Ruskinja i Beloruskinja, gubila bih poene i moja bi karijera praktično bila gotova. Pričali smo sa organizacijom o ovoj temi, da nećemo učestvovati na turnirima sa njima jer je to preporuka našeg saveza, kao u svim drugim sportovima. Njihov odgovor je bio da će nam zamrznuti renking i kada se rat završi možemo se vratiti takmičenju. To je smiješno čuti i osjećamo se izuzetno diskriminisano cijele ove godine od raznih organizacija, uključujući WTA, ITF i tako dalje – kaže Ukrajinka, navodi Telegraf.

Nije prvi put da se Kostjuk buni, a nije ni prvi put da se ukrajinski teniseri javljaju na ovu temu na koju su već pričali Sergej Stahovski, Aleksandar Dolgopolov, Elena Svitolina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije