Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“UMANJITI ŠTETNE POSLJEDICE” PDP uputio Gradu prijedlog kako da pomogne privredi

Banjaluka
Autor:

Foto: privatna arhiva

Gradski odbor PDP Banjaluka uputio je Skupštini grada Banjaluka Odluku o usvajanju mjera za podršku privredi zbog posljedica epidemije korona virusa.

Kako je saopšteno iz PDP, odluku je dostavio odbornik te stranke Jovo Savanović, i u njoj se predlaže da Grad Banjaluka preduzme mjere koje su u njegovoj nadležnosti radi sanacije dijela pretrpljene štete i stvaranja stimulativnog ambijenta za unaprijeđenje privrednog ambijenta na teritoriji Grada i umanjenja štetnih posljedica po privredu, a koje su izazvane epidemijom korona virusa i zabranom i ograničenjem rada poslovnim subjektima na teritoriji Grada Banjaluka.

U saopštenju se ističe da mjere iz odluke koju Savanović predlaže podrazumijevaju da se za period trajanja zabrane rada svim poslovnim subjektima na koje se ta zabrana odnosi, bez obzira na njihov pravni oblik i bez obzira na vlasničku strukturu, proporcionalno se smanjuje plaćanje svih mjesečnih i godišnjih komunalnih naknada i taksi, osim u slučaju da ispunjavaju kriterijume za veća oslobođenja plaćanja pojedinih naknada i taksi kako je predviđeno ovom Odlukom.

– Svi poslovni subjekti na teritoriji Grada Banja Luka sa godišnjim prihodom manjim od milion КM biće oslobođeni plaćanja komunalne takse za isticanje firme za 2020. godinu. Takođe, svi poslovni subjekti koji se bave ugostiteljskom djelatnošću na teritoriji Grada Banjaluka sa godišnjim prihodom manjim od 500.000,00 КM biće oslobođeni plaćanja komunalne takse za priređivanje muzičkih programa u ugostiteljskim objektima u 2020. godini – navodi se u predloženoj Odluci.

Dodaje se i da će svi poslovni subjekti na teritoriji Grada Banjaluka sa godišnjim prihodom manjim od 500.000,00 КM biti oslobođeni plaćanja komunalne takse za korišćenje reklamnih panoa i drugih reklamnim materijala u 2020. godini.

Predlaže se i da svi poslovni subjekti na teritoriji Grada Banjaluka sa godišnjim prihodom manjim od 500.000,00 КM budu oslobođeni plaćanja svih administrativnih taksi koje se odnose na izdavanje lokacijskih uslova, kao i rješenja iz oblasti preduzetništva.

– Svim poslovnim subjektima na teritoriji Grada Banjaluka kojima je zabranjen rad za vrijeme trajanja epidemije korona virusa, a koji za vrijeme epidemije ne otpuste radnike, biće isplaćena subvencija u iznosu od 500,00 КM po radniku mjesečno, a za cijelo vrijeme trajanja epidemije, počev od 01.04.2020. godine – stoji u prijedlogu PDP.

Savanović je prijedlog odluke dostavio pismenim putem, budući da je Кlub odbornika opozicije u Skupštini grada Banjaluka, prvi putu ovom mandatu, donio odluku da ne prisustvuje današnjoj sjednici, iz razloga što odbornicima nije omogućeno da govore, a prijedlog opozicije da se dozvoli desetominutno obraćanje jednog predstavnika kluba je odbijen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO