Kultura

UMJETNIK ODBIO DA IZLAŽE U BEOGRADU Tražio da pored njegovog imena Kosovo bude upisano kao nezavisna država

Kosovski umjetnik Petrit Halilaj odlučio je da se povuče sa 58. Oktobarskog salona u Beogradu, nezadovoljan načinom na koji je Kulturni centar Beograda (KCB), kao organizator, predstavio Kosovo.

UMJETNIK ODBIO DA IZLAŽE U BEOGRADU Tražio da pored njegovog imena Kosovo bude upisano kao nezavisna država
Foto: Kvadrat/You Tube/Screenshot

Prema navodima Halilaja u otvorenom pismu, objavljenom u Artnetu, organizatori 58. Oktobarskog salona najpre u maju nisu pomenuli Kosovo uz njegovo ime u zvaničnom saopštenju, dok su pored imena drugih učesnika bile navedene i njihove zemlje. Kada je zatražio ispravku, dodata je zvjezdica (fusnota), ali Halilaj time nije bio zadovoljan, jer smatra da se time “ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu”.

KCB je, kako je dodao, kasnije uklonio navode o zemljama porijekla pored imena svih učesnika, ali je on, i pored toga, odlučio da se povuče sa izložbe “Sanjari” koju su osmislili kustosi Ilirija Marota i Andrea Baćin, piše portal “Seecult”.

Prema navodima Halilaja, koji je priložio i skrinšotove ispravki objava o učesnicima 58. OS na sajtu organizatora u proteklih nekoliko mjeseci, odlučio je da se povuče sa izložbe iz straha da bi njegov video rad “Zrak svetla” (Shkrepetima / Flash of Light), koji se bavi problemima multietničkog Kosova, “mogao da bude pogrešno protumačen ili čak politički instrumentalizovan”.

Foto: Kvadrat/You Tube/Screenshot

U majskom saopštenju KCB-a povodom odlaganja 58. OS i redukovanja formata te međunarodne izložbe zbog posljedica epidemije korona virusa, uz imena umjetnika bila je objavljena godina njihovog rođenja, mjesto rođenja i trenutnog života i rada. Uz Halilajevo ime pisalo je da je rođen 1986. u Kostrcu, a živi i radi na relaciji Berlin, Bocolo i Runik.

U KCB-u su najavili tokom dana saopštenje povodom odluke Halilaja da se povuče sa 58. Oktobarskog salona, koji bi trebalo da bude otvoren 16. oktobra, a prema ranijoj najavi, predstavio bi radove više od 50 umjetnika iz dvadesetak zemalja.

Kako je za Artnet rečeno u KCB-u, to je javna ustanova kulture koja ima obavezu da slijedi zvaničnu državnu politiku prema Kosovu, koja ga ne priznanje kao nezavisnu državu, piše Blic.