Svijet

Umro otac najveće porodice na svijetu: Za njim ostalo ožalošćeno 38 žena i 89 djece i 36 unučadi

U indijskoj državi Mizoram preminuo je 76-godišnji muškarac, za koga se vjeruje da je "glava" najbrojnije porodice na svijetu.

Umro otac najveće porodice na svijetu: Za njim ostalo ožalošćeno 38 žena i 89 djece i 36 unučadi
FOTO: STR/EPA

Ziona Čana, lider vjerske sekte koja podstiče poligamiju, preminuo je u nedjelju, ostavivši za sobom 38 supruga, 89 dece i 36 unučadi, prenosi BBC.

Vijest je potvrdio predsjednik vlade u Mizoramu, Zoramtanga, koji je na Tviteru izrazio saučešće.

Čana je navodno patio od dijabetesa i hipertenzije.

Ljekari su za novinsku agenciju PTI naveli da se stanje Čane pogoršalo kod kuće u njegovom selu Baktavng Tlangnuam i da je u nedjelju uveče prebačen u bolnicu, gdje je po dolasku proglašen mrtvim.

BBC, međutim, navodi da je teško reći da li je Čana zaista bio “glava” najveće porodice na svijetu, jer postoje i drugi koji polazu pravo na tu “titulu”.

Takođe je teško procijeniti tačnu veličinu njegove porodice. U jednom medijskom izveštaju se tvrdi da je imao 39 žena, 94 djece, 33 unučadi i jednog praunuka, što čini 181 osobu.

Čana i njegova porodica su neka vrsta lokalne senzacije koja privlači turiste u to selo na sjeveroistoku Indije.

Ogromna porodica živi u četvorospratnoj kući koja nosi naziv “Čuar Tan Run” ili “Kuća nove generacije”, a koja broji čak 100 soba.

Njegove supruge dijele spavaonicu u blizini Čanine privatne spavaće sobe, izvijestili su ranije lokalni mediji.

Ta kuća je glavna turistička atrakcija u toj državi, a ljudi iz cijelog svijeta hrle ka selu kako bi zavirili u njihov porodični životni stil.

Prema Rojtersu, Čana je rođen 1945. godine. Svoju najstariju suprugu, koja je tri godine starija od njega, upoznao je kada je imao 17 godina.

Porodica je dio hrišćanske sekte – poznate kao “Chana Pawl” – koja ima oko 2.000 sledbenika. Sektu, koja dozvoljava poligamiju za muškarce, osnovao je Čanin djed 1942. godine.

Prihvati notifikacije