Digitalna Srpska

UNAPREĐENJE BEZBJEDNOSTI Milioni starijih telefona sa Androidom uskoro dobijaju ključnu zaštitu privatnosti

Korisna funkcija koja je nedavno uvedena za Android 11, a koja štiti privatnost korisnika, sada stiže i na starije modele.

UNAPREĐENJE BEZBJEDNOSTI Milioni starijih telefona sa Androidom uskoro dobijaju ključnu zaštitu privatnosti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Softverski inžinjeri kompanije Gugl Peter Visontej i Besi Jiang su rekli da se radi o funkciji automatskog poništavanja dozvola dodijeljenih aplikacijama, koja će biti dostupna za sve uređaje, od Androida 6.0 ka novijim.

Funkcija se očekuje u decembru, a promjena bi mogla utjecati na čak dvije milijarde uređaja širom svijeta. Samo četvrtina od tri milijarde aktivnih Android uređaja u svijetu koristi Android 11 i noviji, dok relativno mali broj koristi Android 6 i starije operativne sisteme, prenosi Klix.

– Android 11 ima funkciju automatskog poništavanja dozvola. Ova funkcija pomaže u zaštiti privatnosti korisnika tako što automatski poništava dozvole o aktivnosti aplikacija ukoliko se one ne koriste nekoliko mjeseci – naveli su inžinjeri.

Neke dozvole bi mogle izazivati zabrinutost sa sigurnosnog aspekta, posebno ako su ranije date, a potom zaboravljene. Primjer je dozvola “čitanja” telefonskih brojeva, SMS prouka, snimanje zvuka, pristup podacima lokacije ili pristup kameri.

Neke aplikacije će biti izuzetak, uključujući fabričke aplikacije ili aplikacije koje rade isključivo u pozadini poput aplikacija za sigurnost djece.

Oni koji žele još veću privatnost, na raspolaganju imaju i opciju Hibernation, koja pored ukidanja dozvola zakođer prekida rad aplikacije te vraća memoriju i resurse za pohranu. Hibernirane aplikacije ne mogu slati obavijesti korisniku ili raditi u pozadini.

Prihvati notifikacije