Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UNESKO DAO ROK ZA ZAŠTITU OHRIDA Potrebno rušenje divlje izgrađenih objekata i obnova kolektorskog sistema

Svijet
Autor:

Foto: Georgi Licovski/EPA

UNESKO je na današnjoj sjednici u Bakuu odlučio da prirodo i kulturno naslijeđe u Ohridskom regionu ne bude upisano na listu svjetskog naslijeđa u opasnosti i dao rok vlastima da do 1. februara naredne godine otklone sve prepreke koje bi tu zemlju mogle da dovedu na tu listu.

Usvojene preporuke nalažu ohridskim vlastima do februara 2020. godine da proglase moratorijum na bilo kakve transformacije obale Ohridskog jezera, da se sruše svi divlje izgrađeni objekti, da se napravi detaljna analiza o stanju u tom regionu, kao i da se obnovi kolektorski sistem.

Iste preporuke važe i za albansku stranu jezera.

Kao pozitivne reforme, Komitet je posebno istakao aktivnosti makedonske vlade poput ukidanja planova o ski centru i brzom putu u nacionalnom parku Galičica, projekte o kolektorskom sistemu i preusmjeravanju rijeke Sateska, kao i usvajanje novog Zakona o upravljanju. Komitet je pozdravio odluku vlade Sjeverne Makedonije od 11. juna o sprovođenju ostalih preporuka UNESKO.

U skladu sa ovom odlukom, Republika Sjeverna Makedonija do 1. februara 2020. godine treba da dostavi izvještaj o napretku u ostvarjivanju ostalih preporuka UNESKO.

Na osnovu tog izvještaja očekuje se UNESKO da ponovo razmatra slučaj Ohridskog regiona tokom sljedeće sjednice Komiteta koji će biti održan u junu 2020.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO