Hronika

UPLETENI U LIKVIDACIJU CRNOGORCA Španska policija otkrila da su Beograđani učestvovali u ubistvu

Za ubistvo Miloša Peruničića (41), prije mjesec dana u Marbelji, španska policija osumnjičila je i uhapsila u Barseloni Nemanju Simića (22), Nikolu Devića (33) i Duška Šćekića (29). Oni su, prilikom privođenja, kod sebe imali lažna hrvatska dokumenta, ali je utvrđeno da je riječ o srpskim državljanima, porijeklom iz Crne Gore.

UPLETENI U LIKVIDACIJU CRNOGORCA Španska policija otkrila da su Beograđani učestvovali u ubistvu
Foto: Mossos/Twitter/Screenshot

Četvrta osoba, kojoj su lisice stavljene u Marbelji, puštena je da se brani sa slobode. Prema nezvaničnim saznanjima, njemu se na teret stavlja da je organizatorima zločina pružao logistiku i pomoć u skrivanju poslije likvidacije. On je, takođe, sa ovih prostora.

Sva četvorica uhapšena su početkom nedjelje u sklopu veće policijske akcije, jer su duže vrijeme praćeni zbog trgovine narkoticima, prenose Novosti. Paralelno sa tom istragom teklo je i istraživanje egzekucije u luksuznom dijelu popularnog španskog ljetovališta.

Analizom baznih stanica mobilne telefonije došlo se do imena mogućih počinilaca – navodi izvor iz istrage.

Praćeno je njihovo kretanje i tada je utvrđeno da su kritičnih dana boravili u Marbelji. Pregledani su i snimci sa nadzornih kamera sa nekih objekata i donekle je rekonstruisano njihovo kretanje prije, za vrijeme i poslije ubistva.

Peruničić je ubijen dok se vraćao kući iz prodavnice. Ubice su mu prišle na pješačkom prelazu i u njega, iz oružja sa prigušivačem, ispalili desetak hitaca, od kojih ga je pogodilo šest. Bio je na mestu mrtav. Napadač je, potom, pobegao motorom “kavasaki”, na kom ga je čekao saučesnik.

Motiv ubistva

Španska policija iznijela je mogući motiv za Peruničićevu likvidaciju i pominje se sukob kotorskih kriminalnih klanova. Ipak, ne isključuje se mogućnost da je do sukoba između njega i suprotstavljene ekipe došlo zbog trgovine narkoticima.

Peruničić je rođen u Baru, ali je živio u Beogradu sve do 2013, kada se preselio u Španiju. Tamo je koristio lažni identitet i papire. Imao je falisifkovana dokumenta BiH na ime Slaviša Zdravković.

O njemu se pisalo da je blizak barskom klanu, tačnije vođama Alanu Kožaru i Jovanu Đuroviću. Preko njih je, navodno, bio povezan i sa škaljarskom “ekipom”. Na Pirinejskom poluostrvu vrlo brzo je ušao u “posao” sa drogom. Španska policija vrlo brzo mu je ušla u trag i prvi put je u ovoj zemlji uhapšen 11. septembra 2014. On i dvojica Španaca bila su optužena i osuđena za krijumčarenje 31 kilograma kokaina. Tužilaštvo je tražilo 13, ali je, na kraju, dobio šest godina robije.

Španski mediji su preneli informacije iz zatvora u Botafuegosu u Algecirasu, da je imao dobro vladanje, bez incidenata, zbog čega je imao određene privilegije, koje su podrazumijevale često izlaženje na slobodne vikende. Prošle godine je izašao sa izdržavanja kazne i uselio se u luksuzni apartman u elitnom dijelu Marbelje, gdje su ga godinu dana kasnije i ubili.

Opljačkao banku

Miloš Peruničić je rođen u Crnoj Gori, a u Srbiji je prvi put uhapšen za vrijeme policijske akcije “Sablja” 2003. godine. Bio je osumnjičen da je sa Željkom Milovanovićem, zvanim Gavra i Crveni Vetar, krao automobile.

Obojica su vrlo brzo puštena iz pritvora, a 25. decembra iste godine ponovo su uhapšeni, 45 minuta nakon što su iz beogradske ekspoziture Delta banke ukrali milion dinara. Šestogodišnju kaznu zatvora zbog razbojništva odležao je u KPZ Sremska Mitrovica.