Društvo

Upotreba narkotika porasla za 20 odsto zbog korone: Prosječan zavisnik je zaposlen, ima 34 godine i počinje usljed STRESA

Međunarodni dan borbe protiv droge obeležava se danas, 26. juna, a Srbija ovaj datum dočekuje sa neslavnom statistikom, naročito poslije pandemije kada se zavisnost od opojnih sredstava povećala za čak 20 odsto.

Upotreba narkotika porasla za 20 odsto zbog korone: Prosječan zavisnik je zaposlen, ima 34 godine i počinje usljed STRESA
FOTO: KURIR VIDEO/SCREENSHOT

Istraživanje o tome koliko su mladi izloženi drogama svake godine sprovodi jedna bolnica za liječenje svih oblika bolesti zavisnosti iz Novog Sada. Njihov psiholog Stevan Kvas za Kurir kaže da su prije nekoliko godina napravili slično ispitivanje sa namjerom da utvrde profil zavisnika koji se leijči od zloupotreba droga.

– Tokom perioda pandemije, od aprila 2020 do aprila ove godine, pokazuje se da je u prosjeku riječ o osobi muškog pola, sa 34 godine i završenom srednjom školom – ispričao je Kvas.

Pročitajte još

Psiholog je naglasio da je zavisnik najčešće zaposlen, neoženjen, dolazi iz kompletne porodice i u 44 odsto slučajeva je heroin u pitanju.

– Na drugom i trećem mjestu su kokain i lek buprenorfin, a nešto ređe se koriste amfetamini, odnosno spid i marihuana – rekao je on.

U toku ovog perioda na liječenje se javilo i više pacijenata.

– Ljudi su pod stresom, droga je prisutna vekovima unazad i u ovim specifičnim stresnim i traumatičnim situacijama mnogi pribegavaju za bilo čim što će im olakšati psihičke tegobe. Mladi ulaze iz radoznalosti a sve je veći broj onih koji drogu uzimaju iz samopomoći, što je opasno – upozorio je on.

U njihovu kliniku se pacijenti uglavnom javljaju posle jednog neuspelog liječenja, i pomoć traže nakon 13 godina od kada su zakoračili u svijet droga.

Prihvati notifikacije