Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

UPOZORENJA ŠIROM EVROPE Poslije vrućina i suše kontinentu prijete poplave, OLUJNI VJETROVI i klizišta

Svijet
Autor:

Foto: Mario Avenia/EPA

Širom Evrope metorološke službe upozoravaju na opasnost, na sjeveru kontinenta, u južnim dijelovima Francuske, sjevernim dijelovima Njemačke, na snazi su upozorenja na olujne vjetrove, poplave, klizišta, dok se u Portugalu vatrogasne jedinice bore da spriječe ponovno razbuktavanje požara koji su prošle nedjelje uništili desetine kuća.

Vlasti u Portugalu saopštile su danas da su uspjele da stave pod kontrolu veliki požar na jugu zemlje, nakon nedjelju dana borbe.

Agencija za civilnu zaštitu u toj državi saopštila je da je skoro 1.400 vatrogasaca i skoro 450 vozila raspoređeno na tom području da bi spriječili ponovno izbijanje požara.

Foto: Julian Perez/EPA

U požaru u portugalskom regionu Algarve, popularnom turističkom odredištu Evrope, povrijeđena je 41 osoba, među kojima jedna teško, a nekoliko desetina kuća je izgorjelo do temelja.

Sa druge strane, vlasti širom Skandinavije upozorile su danas na snažne vjetrove i oluje koje nadolaze nakon dugog perioda vrelog i suvog vremena, dok se u Njemačkoj noćas radilo na otvaranju puteva nakon oluja koje su već zahvatile tu zemlju. U sjeverozapadnoj Danskoj, danas je teško povrijeđen 61-godišnji muškarac, kamper kada ga je šatorski klin, usljed olujnog vjetra, pogodio u grlo dok se pakovao. On je hitno helikopterom prevezen u bolnicu.

Foto: Mario Avenia/EPA

Direktorat za vodu i energiju Norveške objavio je narandžasti alarm u planinskom regionu na jugu te zemlje – zbog klizišta, oluja i očekivanih obilnih padavina koja stižu u sjevernu Evropu. Planina Manen na 350 kilometara od prestonice Osla, prošle godine je bila među glavnim vijestima u zemlji, zbog velikih rizika od lavine kamenja. Četiri nedjelje je na snazi bio crveni alarm, a 11 osoba je bilo preventivno evakuisano, međutim klizišta nisu bila pokrenuta.

Do danas su, širom Norveške, brodske kompanije otkazale plovidbe, a vlasti su upozorile planinare na snažne vjetrove i pozvale ljude da obezbijedu zaštitu za svoje male čamce, šatore i sličnu opremu. Olujni vjetrovi se očekuju širom obale Sjevernog mora, a izdata su upozorenja da lakša vozila ne bi trebalo da prelaze mostove.

Zbog oluja koje su pogodile jug Francuske u četvrtak je evakuisano oko 1.600 ljudi iz tri regiona u toj zemlji, a na evakuacijama je radilo više od 400 policajaca i vatrogasaca uz pomoć helikoptera.

Foto: Marco di Bona/EPA

Visoki vojni zvaničnik iz južnog francuskog regiona Garda kazao je da je taj region najgore pogođen velikim olujama i poplavama, ali naglasio da su djeca uspešno spasena. Oko 119 dece od kojih su mnoga njemačke nacionalnosti, evakuisano je iz kampa u tom regionu u četvrtak uveče, piše Tanjug. U petak je šef regionalne žandarmerije Loren Has kazao da su sva djeca spasena i dodao da je spaseno i 46 odraslih, ali da se još uvijek traga za nestalim 67-godišnjim njemačkim državljaninom koji je radio kao čuvar kampa.

Tokom protekle noći u dijelovima sjeverne Njemačke takođe su nastupile oluje, a vjetar je uz obalu duvao i do 140 kilometara na čas, odnoseći drveće i stvarajući haos u saobraćaju.

U oluji koja je pogodila grad Bad Vilbel u Njemačkoj u četvrtak, povrijeđena su tri gosta jednog kafića kada je olujni vetar istrgao roletne koje su se na njih srušile. Nakon ekstremnih vrućina i suše koje su nedjeljama trajale u Njemačkoj, nastupilo je nevrijeme u kojem su povrijeđene tri osobe, a saobraćaj u mnogim dijelovima zemlje je bio obustavljen.

Kako je prenijela Hina, nevrijeme je nastupilo u poslijepodnevnim časovima, u smjeru zapad-istok, a najviše je ugrozilo željeznički saobraćaj. Tog dana su, kako je navedeno, djelimično za saobraćaj bile zatvorene važne željezničke trase između Hamburga i Berlina i Hamburga i Kelna. Zbog oluje je na pola sata u četvrtak predveče bila zatvorena i najveća njemačka vazdušna luka u Frankfurtu, a tokom večeri je otkazano preko 150 letova. Iako je u toj zemlji došlo do blagog zahlađenja, meteorolozi ne predviđaju kraj vrućina u Nemačkoj.

– Vruće dane sa preko 30 stepeni Celzija možemo da očekujemo do novembra – saopštila je danas njemačka meteorološka stanica (DWD).

Vlasti u Poljskoj takođe su danas izdale upozorenja na obilne padavine, posebno u centralnim i južnim dijelovima zemlje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO