Društvo

UPOZORENJE PRVOG STEPENA Na sjever Balkana stiže veliko nevrijeme

Estofex, evropski sistem za upozorenja na oluje, izdao je upozorenje prvog stepena za južne Alpe i sjeverni Balkan, kao i za južnu Rusiju.

UPOZORENJE PRVOG STEPENA Na sjever Balkana stiže veliko nevrijeme
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako se navodi na njihovom sajtu, upozorenja se odnose na grad i snažne udare vjetra.

– Najavljeni su veliki grad i jaki udari vjetra uz nevrijeme koje će se tokom večeri i u noći kretati prema jugoistoku – stoji u upozorenju.

Hladan talas će se u narednim satima kretati istočno širom južne Rusije.

Pročitajte još

Predviđa se da će neke dobro organizovane oluje izazvati jake udare vjetra, a nisu isključeni ni udari tornada.

Za baltičke države i Belorusiju takođe se najavljuje nevrijeme sa kišom i grmljavinom, kao i jaki vjetrovi, dok postoji i mala mogućnost za pojavu tornada.

Slično vrijeme očekuje se na južnom Balkanu ka Turskoj. Kako se navodi u saopštenju, jače oluje mogu da proizvedu neznatno jak grad i udare vjetra.

Nakon današnjeg ljetnjeg dana, vikend donosi osvježenje i pljuskove. Već od ponedjeljka stabilizacija vremena, a od utorka i pravo ljetnje vrijeme, u drugoj polovini sljedeće sedmice preko 30 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Već u toku večeri na sjeverozapadu Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i to će biti uvod u jaču promjenu vremena koja nas očekuje tokom vikenda, a koju će doneijti hladni front, potom i uticaj ciklona, prenosi Blic.

Ovaj hladni front do Vojvodine će sa sjeverozapada već stići u noći između petka i subote i u subotu tokom prepodneva premeštaće se prema centralnoj, a sredinom dana i poslije podne i prema južnim i istočnim predjelima Srbije.

Prihvati notifikacije