Digitalna Srpska

Uprkos korona virusu: Eksplozivan rast kvartalnih prihoda Epla od 54 odsto

Američki tehnološki div Epl ostvario je rast ukupnih prihoda u kvartalu januar-mart 2021. od 54 procenta u odnosu na isti period prošle godine, i znatno veću dobit nego što su predviđali trgovci na Vol Stritu.

Uprkos korona virusu: Eksplozivan rast kvartalnih prihoda Epla od 54 odsto
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Akcije Epla su nakon objave izvještaja o poslovanju u jednom trenutku porasle za preko 4,0 odsto na produženom trgovanju, javlja CNBC.

Dvocifren rast prodaje su zabilježile sve kategorije Eplovih proizvoda, pri čemu je njegov najvažniji proizvod, smartfon Ajfon, registrovao skok prohoda od prodaje za 65,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Prodaja Mekintoš računara i ajpeda je takođe uzletjela – ražunara za 70,1 procenat, a ajpeda za skoro 79 odsto na godišnjem nivou.

Kompanija je saopštila da će povećati dividendu za 7,0 odsto, na 0,22 dolara po akciji, i da je odobrila otkup vlastitih akcija u vrijednosti od 90 milijardi dolara, što je znatno iznad prošlogodišnjih sredstava izdvojenih za tu svrhu u iznosu od 50 milijardi dolara, i 75 milijardi dolara u 2019. godinu.

Ukupni prihodi u prva tri mjeseca ove godine dostigli su 89,58 milijardi dolara, što je za 53,7 odsto više nego lani, dok su tržišni akteri predviđali da će iznositi 77,36 milijardi.

Prihod od prodaje ajfona iznosio je 47,94 milijarde dolara, prodaja Mek računara je donijela 9,10 milijardi, a od ajpeda je prihodovano 7,80 milijardi dolara.

Prodaja ostalih usluga iznosila je 16,90 milijardi dolara, dok je prodaja ostalih proizvoda bila vrijedna 7,83 milijarde dolara.

Profit u posmatranom tromjesečju iznosio je 23,6 milijarde dolara, što je više nego duplo iznad 11,3 milijarde zabilježenih u istom periodu 2020. Bruto marža je iznosila 42,5 odsto.

Finansijski direktor Epla, Luka Maestri, izjavio je da kompanija očekuje da će prihodi u tekućem tromjesečju, koje se završava u junu, takođe porasti u dvocifrenom procentu u odnosu na prošlu godinu, iako se suočavaju sa određenim teškoćama u proizvodnji zbog globalne nestašice čipova.