Svijet

UPRKOS PRIJETNJI TUŽBOM IZ BRISELA Donji dom britanskog parlamenta usvojio SPORNI NACRT ZAKONA

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta odobrili su danas nacrt zakona koji ministrima daje ovlaštenja da prekrše Sporazum o Bregzitu sa EU.

UPRKOS PRIJETNJI TUŽBOM IZ BRISELA Donji dom britanskog parlamenta usvojio SPORNI NACRT ZAKONA
FOTO: JESSICA TAYLOR/EPA

Ovo se desilo uprkos prijetnji tužbom iz Brisela i nemiru unutar vladajuće Konzervativne stranke.

Nacrt zakona o unutrašnjem tržištu za koji ministri priznaju da krši međunarodno pravo odobren je sa 340 glasova za i 256 protiv. Nacrt sada odlazi u Gornji dom parlamenta na raspravu.

Vlada navodi da su klauzule nacrta zakona kojim se poništava Sporazum o Bregzitu koji je premijer Boris DŽonson potpisao u januaru neophodne radi zaštite slobodne trgovine sa Sjevernom Irskom i biće upotrijebljeni samo u slučaju neuspjeha razgovora o graničnom rješenju sa EU.

EU, koja želi da bude sigurna da otvorena granica Sjeverne Irske sa članicom Irskom ne postane “mala vrata za ulaz robe u blok”, smatra da je to ozbiljno kršenje Sporazuma o Bregzitu i prijeti tužbom.

Analitičari navode da bi diskusija o nacrtu zakona u Gornjem domu britanskog parlamenta trebala da traje do početka decembra. DŽonson u tom Domu nema većinu i moguće je da sporne klauzule ne budu usvojene.