Gradovi

Uranak u Doboju: Đurđevdan uz zvuke gudačkog orkestra

Obilježavanje Đurđevdana u Doboju danas je počelo uz zvuke Gradskog duvačkog orkestra na tradicionalnom uranku u ovom gradu.

Uranak u Doboju: Đurđevdan uz zvuke gudačkog orkestra
FOTO: SRNA

Član orkestra Goran Knežević rekao je Srni da je orkestar od ranih jutarnjih časova prošao po dobojskim prigradskim naseljima, a potom je zvuke “pronio” i u grad.

Gradski duvački orkestar, kao orkestar za “svadbe i sahrane”, raspolaže raznolikim i širokim repertoarom, te uz marševe, domaće i strane koračnice nastupaju i sa svadbarskom i narodnom muzikom.

Orkestar broji 10 stalnih članova, od instrumenata zastupljene su četiri trube, dva tenora, jedan klarinet, veliki i mali bubanj i bas tuba.

U okviru orkestra radi besplatna muzička škola za polaznike trube i otvoreni su za nove članove.

Osnovan 1921. godine u okviru društva “Soko”, a pod vođstvom dirigenta Antonija Skutarija, orkestar je brzo osposobljen za nastupe, i od tada su mnogobrojni nastupi duvačkog orkestra uticali i doprinosili obogaćivanju sadržaja kulturno-zabavnog života u Doboju.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Svetog velikomučenika Georgija – Đurđevdan, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru.