Regioni

UREDNIK, NOVINAR I TONAC U najmanjem i najmlađem hercegovačkom radiju jedan čovjek BRINE O SVEMU

Svakim danom u ranim poslijepodnevnim časovima stanovnici najmanje hercegovačke opštine Berkovići čuju prepoznatljiv signal Radio Berkovića, u kome već skoro deceniju i po radi samo jedan čovjek, Radivoje Abramović.

UREDNIK, NOVINAR I TONAC U najmanjem i najmlađem hercegovačkom radiju jedan čovjek BRINE O SVEMU
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Radivoje je postao prepoznatljiv glas ne samo na području ove opštine nego i šire, a osim što je za mikrofonom, njegov posao je i za radijskom miksetom. Tehnika ga je i privukla da počne raditi u radio stanici, ne sanjajući da će nekada u životu biti voditelj i urednik. Ovaj najmlađi i najmanji hercegovački radio može se slušati i na internetu, što je, kaže Radivoje, privuklo i dijasporu.

Nedavno mu je stiglo priznanje za novinarski doprinos informisanju o razvojnim procesima povezanim sa strategijom lokalnog razvoja.

Svaki dan, osim nedjelje, emitujemo sopstveni program od 13 do 16 časova. U emisiji „Gost u studiju“, uz otvorenu telefonsku liniju gdje građani mogu postavljati pitanja, dobijamo na aktuelnosti i približavanju sadržaja publici. Slušanost radija je povećana uključivanjem omladinske organizacije Berkovići, koja ima svoju emisiju na našim talasima – kaže Abramović.

Ovaj voditelj, urednik, tonski realizator i sve što treba jednoj radio stanici, dodaje da stanovnici te male hercegovačke opštine rado slušaju o čemu oni koje su izabrali govore i odlučuju u skupštinskim klupama, a putem radio talasa šalju i čestitke svojim najmilijama.

– Najslušanija emisija je „Želje, čestitke, pozdravi“, koju emitujemo svake subote, a odmah zatim slijede prenosi skupštinskih zasjedanja – ističe on.

Foto: D.Čolović/RAS Srbija
Foto: D.Čolović/RAS Srbija

Od 2017. godine Radio Berkovići se mogu slušati i preko interneta, što je privuklo nove slušaoce.

– To je posebno naišlo na dobar prijem kod mlađe publike, ali i dijaspore. Često dobijamo poruke iz različitih dijelova svijeta, Kanade, Norveške, Rusije, Srbije i drugih zemalja gdje žive naši ljudi – objašnjava on.

Radivoje Abramović je radijskim prilogom o procesima upravljanja razvojem u opštini Berkovići nedavno  osvojio prvu nagradu na konkursu “Novinarski doprinos informisanju o razvojnim procesima i projektima koji su sadržajno povezani sa strategijom lokalnog razvoja”. Projekat integrisanog lokalnog razvoja je zajednički program Vlade Švajcarske i UNDP, a konkurs je bio otvoren za novinare iz opština i gradova BiH koji su uključeni u ovaj projekat.

– Svaka nagrada je nova satisfakcija, drago mi je što je došla u ovako malu opštinu i ovaj mali studio. Nagrada je lepa stvar, ali mi prioritet ostaju oni koji nas slušaju i vjeruju u moj rad – ističe Rade.

Priznaje da bi mu kolege uvijek dobro došle, jer u maloj opštini poput Berkovića ponekad ponestane i ideja o čemu govoriti, a sam nije uvijek ni siguran da li je na pravom putu.

Kao i većina radio stanica, Radio Berkovići je medijski sponzor svih humanitarnih akcija u ovoj najmanjoj hercegovačkoj opštini i medijski pokrovitelj kulturnih i sportskih dešavanja.

– Naš zadatak je i da doprinesemo afirmaciji udruženjima iz lokalne zajednice, koji pokušavamo da ispunimo na najbolji način – zaključuje jedini novinar, urednik i tonac u Berkovićima.

Novi predajnik

Radio Berkovići se prvi put oglasio na Trojčindan 2005. godine. Početkom prošle godine ovaj mali opštinski radio dobio je novi predajnik čime je poboljšala čujnost i kvalitet signala.