Svijet

Usijanje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN: Vruća debata o dešavanjima na frontu u Ukrajini

Ruski zvaničnici odbacili su kao "prazne fantazije" navode da savremeno naoružanje koje Zapad dostavlja Ukrajini može da dovede do pobjede i insistirali da ruska vojska uništava i novo i staro ukrajinsko oružje, te da će "završiti" rat kao što je obećao predsjednik Vladimir Putin.

Usijanje na sjednici Savjeta bezbjednosti UN: Vruća debata o dešavanjima na frontu u Ukrajini
FOTO: SERGEY KOZLOV/EPA

U vrućoj debati na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, SAD su optužile Rusiju za “drskost da optužuju druge zemlje za odbijanje da se povuku dok pokušava da uništi drugu državu članicu UN”.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja sazvao je sinoćnji sastanak radi diskusije o prijetnjama po mir koje su posljedica isporuka naoružanja i vojne opreme Ukrajini sa Zapada, prenio je AP.

Nebenzja je rekao na sjednici da je za Ukrajinu “veoma žalosno” to što predsjednik Vladimir Zelenski i njegova pratnja tvrde da će “čudesno” oružje sa Zapada promijeniti kurs šestomjesečnog rata.

Pročitajte još

– I dalje smo veoma daleko od kraja ovog destruktivnog procesa. Dozvolite mi da odmah kažem da zapadno naoružanje nema presudnu ulogu na bojnom polju bez obzira na to što tvrde Ukrajinci i njihovi vazali – naglasio je ruski ambasador.

On je dodao da je ukrajinska vojska nedavno “zauzela nekoliko manjih sela”, ali da se većina vojnih stručnjaka slaže da novo naoružanje neće promijeniti odnos snaga i da će “samo produžiti agoniju režima Zelenskog”.  

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu