Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

USKORO INICIJATIVA ZA IZMJENU RADNOG VREMENA I u zajedničkim institucijama bi da rade od 8 do 16 časova

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Institucije Bosne i Hercegovine mogle bi uskoro promijeniti radno vrijeme, odnosno početi da rade od 8 do 16 časova, kao što rade gotovo svi organi i institucije entiteta, Brčko distrikta i kantona u Federaciji BiH.

Inicijativu da se sadašnje radno vrijeme od 9 do 17 časova zamijeni režimom od 8 do 16 časova pripremilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a uskoro bi prijedlog trebalo da uputi na razmatranje Savjetu ministara BiH, potvrđeno je za Srpskainfo.

U inicijativi za promjenu režima radnog vremena navode da već duže postoje ovakve inicijative, kao i da jedan dio državnih institucija već primjenjuje navedeno radno vrijeme od 8 do 16 sati.

– Postojeće radno vrijeme od 9 do 17 časova nepovoljno se održava u zahtjevima procesa rada i koordinacijske uloge velikog broja institucija Bosne i Herecegovine prema organima i institucijama entiteta, kantona u Federaciji BiH i Brčko distrikta. Pomjeranje početka rada za jedan sat unazad bi uticalo na efikasnije izvršavanje radnih zadataka i povećanja radne učinkovitosti, jer je rad u ranim jutarnjim satima najproduktivniji i najbolji za postizanje dobrih radnih rezultata – navodi se, između ostalog, u ovoj inicijativi.

Zaposleni, ističu, imaju i brojne razloge da podrže ovu promjenu, u vezi sa ličnim i porodičnim potrebama.

– Anketiranja koja su provedena proteklih mjeseci i inicijativa, koja već izvjestan period postoji, dobila je izrazitu podršku anketiranih. Osim značajnih koristi sa stanovišta kvaliteta socijalnog života porodice, posebno zaposlenih majki maloljetne djece, promjena režima radnog vremena bi doprinijela i očuvanju mentalnog zdravlja zaposlenih, posebno kod stanja kao što su depresija, anksioznost i stres, a time i njihovog  fizičkog zdravlja – navode u Ministarstvu, dodajući da se promjena režima radnog vremena “indirektno odrazila i na demografske komponente, kao što su natalitet i fertilitet, i unaprijeđenje populacione politike”.

Iskustva iz susjednih zemalja, takođe, pokazuju da je prepoznata potreba za promjenom režima radnog vremena koji bi bio povoljniji za zaposlene u javnoj administraciji, te su slične inicijative već razmatrane i prihvaćene. U javnoj administraciji u nekim evropskim zemljama u primjeni je i model „rada od kuće“ koji se povremeno koristi po izboru službenika, zaključuje se u inicijativi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO