Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

USKORO PROTOTIP PAMETNOG KONTEJNERA Marica i Haris iz Srebrenice ODUŠEVILI IZUMOM

Društvo
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srnija

Marica Milosavljević i Haris Mujić, srebrenički srednjoškolci, autori su projekta pametni kontejner koji je nazvan “Trash for Cash” (TFC).

Izradu prototipa pametnog kontejnera finansiraće “Futurus Makerspace” i Fondacija budućnosti BiH. Ideja o razvoj pametnog kontejnera nastala je kad su Marica i Haris učestvovali na najvećem takmičenju srednjoškolaca u BiH “Start Me High School”. Šetajući gradom, uočili su da na svakom koraku stoje razni otpadni predmeti pa su odlučili da podignu ekološku svijest ljudi, piše Avaz.

Foto: Haris Mujić/RAS Srbija

– Naša ideja naišla je na pozitivne komentare stručnjaka i na takmičenju smo svrstani među deset najboljih inovativnih ideja. Oni koji budu odlagali smeće u pametne kontejnere, dobivaće bodove za poklone, koje će osigurati sponzori koji se budu reklamirali na površini kontejnera. Time će kompanije imati mogućnost da se reklamiraju za manji iznos nego što je to drugi vid reklame – pojasnila je Milosavljević.

– Prvi kontejneri biće postavljeni u Srebrenici, a nakon toga širom BiH. Fondacija budućnost BiH i “Futures Makerspace” omogućili su nam da se informatički obrazujemo, a pametni kontejner je njihov i naš uspjeh – kaže Mujić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO