Hronika

"UŠLI U KONTEJNER, JER IM JE POBJEGAO VOZ" Prijatelj sedmoro nastradalih u kontejneru otkrio KO SU SLIJEPI PUTNICI

Alžirac Smail Macuhi javio se paragvajskim medijima kako bi pomogao u identifikaciji sedmorice migranata, njegovih poznanika, koji su pronađeni u kontejneru sa đubrivom koji je prije nekoliko dana iz Srbije stigao brodom u ovu južnoameričku zemlju.

"UŠLI U KONTEJNER, JER IM JE POBJEGAO VOZ" Prijatelj sedmoro nastradalih u kontejneru otkrio KO SU SLIJEPI PUTNICI
FOTO: FACEBOOK, SHUTTERSTOCK / RAS KOMBO

Smail je rekao da su nesrećni ljudi imali namjeru da preko Srbije dođu u neku od zemalja zapadne Evrope.

U petak su paragvajske vlasti saopštile da su u kontejneru iz Srbije pronašli tijela sedam osoba za koje se vjeruje da su umrli još u julu.

Kako prenosi portal ABC, koji je razgovarao sa Alžircem, u kontejneru smrti nalazila su se četiri Marokanca, dva Alžirca i jedan Egipćanin, koji su preko Srbije pokušavali da se domognu zemalja zapadne Evrope.

– Ahmed Belmiludi, Muhamed Hadun, Rahid Sanhaji, Sidahmed Oherher, Zugar Hamza i Jasa Amen ili Barabara, mladići su koji su nađeni u kontejneru. Prva četvorica su Marokanci, druga dvojica Alžirci, a s njima je bio i jedan Egipćanin.

– Oni su bili prijatelji, upoznali su se nedugo prije puta jer su tri mjeseca boravili zajedno u Srbiji. Planirali su da putuju u Italiju ili Belgiju, ali putovanje nije bilo planirano za dan kada su ušli u voz – ispričao je Alžirac za portal ABC.

Kako je rekao, oni su se nalazili na željezničkoj stanici kada se zaustavio voz.

– U momentu su odlučili da se ukrcaju u kontejner i tu sakriju da ih policija ne bi uhvatila, jer su se bojali da će ih spriječiti da putuju dalje – rekao je mladić. On je pojasnio da je za tragediju saznao od svojih prijatelja koji su pratili medije.

– Iz novina smo saznali da su umrli – kazao je.

FOTO: ABC TV/YOUTUBE
FOTO: ABC TV/YOUTUBE

Dosadašnja istraga utvrdila je da je kontejner poslat još 21. jula, a da je tri mjeseca putovao do riječne luke u predgrađu Asunsiona, prijestolnice Paragvaja. Kod pokojnika su pronađene identifikacione kartice koje su izdate u centru za migrante u Adaševcima kod Šida, pa je odmah bilo jasno da su oni iz Srbije krenuli na put.

Pročitajte još

– Svi muškarci su punoljetni, a vjeruje se da je riječ o slijepim putnicima. Njihovi mobilni telefoni će biti vještačeni, a ispitaće se detaljno i ruta putovanja – rekao je za medije tužilac Marselo Saldivar.

Utvrđeno je i da su mladići kod sebe imali dovoljno vode i hrane da prežive 72 sata. Međutim, patolozi su se izjasnili da se kod nekih vide tragovi gušenja, te se vjeruje da su preminuli od nedostatka vazduha.

– Sumnja se i da je jedan od migranata pokušavao da se spase jedući svoje saputnike – prenijeli su mediji.

Vernon Rempel, koji je vlasnik kontejnera, otkrio je tijela i pozvao policiju, jer je osjetio jak smrad. Kako je ispričao, dok su istovarali palete, vidio je kosti i ostatke tijela.

– Sedam godina već uvozim đubrivo iz Srbije, dosad nije bilo problema – rekao je Rempel, piše Blic.

Prihvati notifikacije