Društvo

"USLOVI ZADOVOLJAVAJUĆI" Od malignih bolesti na UKC RS prošle godine liječeno 28 djece

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u protekloj godini od malignih bolesti liječeno je 28 djece, a uslovi liječenja su na zadovoljavajućem nivou, rekla je predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić.

"USLOVI ZADOVOLJAVAJUĆI" Od malignih bolesti na UKC RS prošle godine liječeno 28 djece
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Berićeva je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti 15. februara, rekla da se povremeno javlja nestašica lijekova, ali da to roditelji na određen način premoste u smislu da sami kupe lijek, nakon čega sredstva refundiraju u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Ona je istakla značaj Roditeljske kuće u Banjaluci, u kojoj je trenutno smješteno petoro mališana koji se liječe od malignih bolesti.

– Broj djece u protekloj godini, koji se liječio na Odjeljenju dječije hematoonkologije je 28, i u Roditeljskoj kući godišnje u prosjeku bude oko 25 djece – navela je Berićeva.

Berićeva je naglasila da je od septembra 2016. godine, kada je Roditeljska kuća počela sa radom, u njoj boravilo 116 djece iz cijele Republike Srpske.

– Znači, 116 porodica iz cijele Republike Srpske, koji su imali potrebu, ostvarili su smještaj u Roditeljskoj kući i sve ono što ova kuća pruža – rekla je Berićeva.

Ona je rekla da je Roditeljska kuća osmišljena i prilagođena potrebama djece i porodica koje su suočavaju sa teškoćama liječenja od maligne bolesti koje traje nekoliko godine, te im izlazi u susret u smislu da im olakša i omogući ugođaj toplog doma kako bi sve lakše premostili.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, obilježavanjem 15. februara, želi da podigne nivo svijesti javnosti da od raka sve više obolijeva najosjetljivija kategorija društva – djeca, koja se na početku životnog puta susreću sa teškom i neizvjesnom borbom za budućnost, kao i da je rak bolest koja pogađa porodicu u cijelosti.

Udruženje “Iskra” je povodom obilježavanja Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti svoje aktivnosti prilagodilo aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i preporukama nadležnih institucija, te će u subotu, 13. februara, na štandu Udruženja postavljenom na Trg Krajine od 10.00 do 17.00 časova organizovati podjelu zlatnih traka, zaštitnih maski i promotivnog materijala.

Na Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti u ponedjeljak, 15. februar, ispred Roditeljske kuće biće organizovano puštanje balona, koje je predviđeno za 12.00 časova.

Prihvati notifikacije