Sport

USPJEH LAJPCIGA Za 11 godina došli do polufinala Lige šampiona

Lajpcig je ispisao istoriju, plasmanom u polufinale Lige šampiona i za samo 11 godina postojanja je napravio veliki uspjeh.

USPJEH LAJPCIGA Za 11 godina došli do polufinala Lige šampiona
FOTO TANJUG / LLUIS GENE/POOL PHOTO AP

Važi za jedan od najomraženijih klubova u Njemačkoj, tradicionalni navijači i ljubitelji fudbala smatraju ga vještačkim projektom, kao što je i Hofenhajm. Šta god to značilo klub iz grada u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, čiji je istaknuti predstavnik bila Lokomotiva, Lajpcigov put do vrha evropskog fudbala je impresivan i ekspresan, pišu podgoričke Vijesti.

Klub je osnovan prije 11 godina, kada je kompanija Red Bul odlučila da se posveti fudbalu. Ditrih Matešic, vlasnik Red Bula, prethodno je pokušao da kupi Sent Pauli, Minhen 1860 i Fortunu Diseldorf, ali navijači tih klubova nisu željeli ni da čuju za takvu mogućnost. Tako je te 2009. osnovan RB Lajpcig, koji je krenuo od pete njemačke lige. Kako klub nije smio da ima ime sponzora oni su se dosjetili da ubace RB.

Godinu kasnije je ušao u četvrti rang, a 2013. u treći. Nakon jedne sezone stigao je do Cvajte, a od 2016. je član Bundeslige. Debitantsku sezonu završio je na drugom mjestu, prvi put stigao do Lige šampiona…Sezonu 2018/19 je proveo u Ligi Evrope…

Od sinoć je i zvanično nova fudbalska sila, koja ima svoj plan, svoju viziju, dovoljno novca i sjajnu skautsku službu.Najbolji igrači su mladići – Upamekano, Nkunku, Anhelinjo, Olmo, Tajler… I trener je neobično mlad, a već tako poznat i priznat. Julijan Nagelsman je sa 28 godina bio trener Hofenhajma, sada ima samo 33 (mlađi je od Mesija i Ronalda), a bez dileme je najperspektivniji trener današnjice. Ali i jedan od najboljih…