Politika

“Uspjeli smo da nađemo način” Brnabićeva poručila da je srpska privreda pokazala žilavost u teškim okolnostima pandemije

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da je srpska privreda u teškim okolnostima pandemije virusa korona prošle i ove godine pokazala izuzetnu žilavost i otpornost, te poručila da je to zajednički rezultat privrede, privrednika i države.

“Uspjeli smo da nađemo način” Brnabićeva poručila da je srpska privreda pokazala žilavost u teškim okolnostima pandemije
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Uspjeli smo da nađemo način da nam privreda ne pada, već da raste, ali i da nađemo balans između zdravlja nacije, zaštite zdravstvenog sistema i zaštite ekonomije – rekla je Brnabićeva na predstavljanju “Bele knjige” u hotelu “Metropol”.

Pročitajte još

Ona je ukazala da je Srbija uspjela da pokaže efikasnost u donošenju odluka i sposobnost da te odluke budu dovoljno dobre i da ima neke od najboljih rezultata u Evropi.

– Pad BDP u 2020. godini bio je 0,9 odsto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi, a rast iznad sedam odsto koji ćemo imati u 2021. godini pokazatelj je velikog napretka, rasta i dinamike oporavka većeg u odnosu na zemlje Evrope – rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je priliv direktnih stranih investicija u 10 mjeseci bio 3,14 milijarde evra, da se javni dug drži ispod 60 odsto, a da je rebalansom budžeta predviđeno da ove godine bude 58,2 odsto.

Govoreći o ocjenama iz “Bele knjige”, Brnabićeva je navela da je najbolji rezultat ostvaren u oblasti digitalizacije i elektronskog poslovanja, te dodala da je upravo to oblast za koju se zalaže Vlada Srbije, odnosno da napravi ekonomiju koja se zasniva na znanju i inovacijama.

Ona je kao najslabiji rezultat iz “Bele knjige” navela radnopravne propise, navodeći da je to kompleksna materija na kojoj će se raditi zajedno sa kompanijama i sindikatima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prihvati notifikacije