Sport

USPJESI NA JEDNOM MJESTU Banjaluka konačno dobija Muzej sporta

Banjaluka će konačno da dobije Muzej sporta koji će da podsjeća na ogromne uspehe sportista i ekipa iz grada na Vrbasu.

USPJESI NA JEDNOM MJESTU Banjaluka konačno dobija Muzej sporta

Prostorije muzeja biće u hramu banjalučkog sporta, dvorani „Borik“, a svečano otvaranje je sutra (petak) u 19 časova.

– Sama ideja o osnovanju muzeja sporta provejava dugo godina, odnosno decenija, od pre rata. Ovo će biti prvi muzej sportsa u Banjaluci i Republici Srpskoj. Muzej ima dve svrhe. Prvi je da mladi vide šta se moglo napraviti u nekadašnjim uslovima i da na taj način dobiju motiv da se bave sportom i postižu vrhunske rezultate. Sa druge strane ovo treba da upotpuni turistički sadržaj grada i Republike Srpske, rekao je direktor javne Ustanove Sportski centar Borik Nenad Talić i dodao:

– Od Bore Milutinovića i mnogih drugih svjetski poznatih ljudi iz sporta sam saznao da kada neko spomene Banjaluku odmah idu pitanja o „Boriku“, Rukometnom klubu Borac, Marijanu Benešu… Ni mi sami nismo svesni koliko su banjalučki sportisti rezultata napravili, tek kada smo krenuli da sakupljamo taj fundus vidjeli smo kakvi su to uspjesi i koliko ih ima. Veliku pomoć pružili su nam svjetski poznati kolekcionar Boris Vrle Vrhovac, porodice Limuna Papića, marijana beneša i Sredoje Zekanovića, te naš radnik Željko Tica, dugogodišnji sportski novinar, a mnogi rekviziti su od ranije u posjedu našeg sportskog centra.

FOTO:
FOTO:

Talić je otkrio i neke detalje vezane za postavke u Muzeju sporta.

– Imamo veliku podršku, od Sakramenta do Moskve,  koga god da smo nazvali bio je oduševljen idejom. Evo da otkrijem, na samom otvaranju, koje će da bude organizovano uz sve mjere vezane za kovid protokol, obratiće nam se putem linka ili snimka srpski košarkaš Bogdan Bogdanović, rukometni stručnjak Velimir Petković i drugi. Samom činu otvaranja prisustvovaće osvajači olimpijskih medalja Slađana Golić, Milorad karalić, Abas Arslanagić i drugi iz perioda nekadašnje države, pa do naše košarkašice Saše Čađo, koja je iz novije generacije. Postavka neće biti stalna, mijenjaće se svakih mjesec dana, a biće vezane za jednu temu. Prvu smo nazvali Trofejna Banjaluka, a imamo već isplaniranih 18 postavki – istakao je Talić.

Prihvati notifikacije