Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Uspjesi Udruženja „Žena i porodica”: Mali poslovi za veliko zadovoljstvo

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Udruženje „Žena i porodice“ iz Gradiške pokrenulo je projekat „Hoću šansu“ sa ciljem osnaživanja žena za društveni rad u mjesnim zajednicama.

Do sada su radionice u okviru ovog projekta organizovane u Rovinama, Bok Jankovcu, Turjaku, Brestovčini i drugim mjestima.

– U mjesnim zajednicama žene kreiraju listu prioriteta na osnovu anketa, te drugih vidova istraživanja. Nastojimo u saradnji sa lokalnom vlašću riješiti problem na koje žene ukazuju. Na tom planu ostvarili smo dobru saradnju, a naše inicijative prihvaćene i podržane – kaže Desanka Rađević, predsjednica Udruženja „Žena i porodica”.

Ona navodi više uspješno provedenih aktivnosti u mjesnim zajednicama.

– Uvedena je voda u domu u Trošeljima, očišćeno tri kilometra pješačke staze u Rovinama, postavljeno 150 kvadrata drvenog poda u domu u Bok Jankovcu gdje je takođe postavljen jarbol za zastave – navode u gradiškom Udruženju „Žena i porodica”.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Rađevićeva kaže da su žene veoma zainteresovane za društvene aktivnosti u svojim sredinama.

– Žene, naše članice, konstatno razgovaraju o potrebama u svojim sredinama, o akcijama koje ne koštaju mnogo, a važne su za sve mještane. To je naišlo na pozitivne reakcije u njihovim mjestima, ali i strukturama lokalne vlasti – naglasila je ona.

Kaže da na radionicama razmatraju prijedloge i traže mogućnosti njihove realizacije. Na tom planu žene su ostavarile uspješnu saradnju sa opštinom Gradiška.

U mjesnoj zajednici Laminci Sređani 18 žena je prisustvovalo radionici na kojoj je sačinjena lista prioritetnih poslova i potreba. Osim toga, organizovano je predavanje o ekonomskom osnaživanju žena. Polaznice su iznijele bogata iskustva.

Dragana Slijepčević, predsjednica Udruženja žena „Laminčanke“ kaže da žene u njenom selu nisu bile dovoljno upoznate o aktivnostima svoje mjesne zajednice ali su sada postigle značajan napredak.

– Trudimo se da motivišemo žene na preduzetništvo, na ekonomsko osamostaljivanje upoznajući ih sa osnovnim pravilima našeg ekonomskog sistema. Cilj je je takođe ukazivanje na mogućnosti ekonomskog osnaživanja kroz samostalne poslove, upoznavanje sa procedurama registracije ili pokretanja mini biznisa – naglasila je Slijepčevićeva.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Slavka Vasiljević, članica Udruženja „Žena i porodica“ iz Gradiške koja ima višegodišnje iskustvo u ovom poslu smatra takođe važnim dostupnost finasijera putem projekata.

– Ideja je ključna u svemu, a potom hrabrost, odlučnost, upornost odnosno volja da to sve može dovesti do rezultata. Naše žene imaju ideje, vrijedne su, imaju smisao za resurse u svojim sredinama ali njima nedostaju informacije, nemaju izgrađen put koji vodi ka konačnim rješenjima – smatra Slavka Vasiljević ukazujući na potrebu radionica u mjesnim zajednicama i efekte koje postižu.

Projekat „Hoću šansu“ završiće radionicom u mjesnoj zajednici Vrbaška.

Udruženje je, pored navedenog projekta tokom posljednjih nekoliko godina pomagalo poplavljenom stanovništvu, porodicama poginulih boraca i invalidima, organizovalo i brojne kulturne manifestacije, večeri pjevanja, recitovanja, ženskog stvaralaštva, izložbe i posjete drugim udruženjima.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Članice Udruženja „Žena i porodica” kažu da se nadaju podršci opštine Gradiška i u narednoj godini kako bi se ovaj projekat nastavio.

– Borimo za ravnopravnost žena i poboljšanje njihovog položaja u porodici i u društvu. Ostvarena je bogata saradnja sa ženama iz više opština Srpske te iz Srbije kao što su Čačak, Šabac, Inđija, Ruma i Banovaca u Srbiji, Podgorice, Nikšića i Herceg Novog iz Crne Gore – podsjećaju u gradiškom Udruženju „Žena i porodica”.

Dvije decenije ženskog aktivizma

Udruženje „Žena i porodica“ je najstarija nevladina organizacija na području opštine Gradiška, osnovana 1994. godine. Tada su primarni zadaci bili pomoć izbjeglom stanovništu te srpskim vojnicima na frontu i njihovim porodicama. Sada okuplja 60, a od formiranja evidentirano je 700 članica te brojni saradnici.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO