Biznis

USPORAVA DOMAĆA TRAŽNJA Rekordan izvoz benzina iz Kine

Kineski izvoz benzina dostigao je u julu gotovo rekordan višemjesečni nivo, jer su rafinerije pojačale isporuke u inostranstvo usljed usporavanja domaće tražnje. Isporuke benzina iznosile su 1,56 miliona tona prošlog mjeseca, prema podacima kineske uprave carina, što je više u odnosu na milion tona isporučenih u junu i u odnosu na 890.000 tona iz jula prošle godine.

USPORAVA DOMAĆA TRAŽNJA Rekordan izvoz benzina iz Kine
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Najnovija cifra je i blizu mjesečnog rekorda zabilježenog u martu ove godine, kada je isporučeno 1,69 miliona tona, prenosi agencija Rojters.

Trgovci su predviđali da će rafinerije isporučiti gotovo rekordne količine benzina u julu i avgustu budući da su isporuke išle dalje prema Meksiku i Nigeriji, pošto su prerađivači tražili nove destinacije za svoje gorivo kako bi ublažili višak nastao kod kuće.

U međuvremenu, julski izvoz dizela iznosio je 1,58 miliona tona, nasuprot 2,07 miliona tona u junu i 1,54 miliona tona u julu 2018.

Podaci o mjesečnoj trgovini takođe su pokazali da je izvoz kerozina za mlazne avione iznosio 1,38 miliona tona, u odnosu na 1,24 miliona tona u junu i 1,16 miliona tona u julu 2018.

Kineski uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) u julu iznosio je 4,88 miliona tona, što je za 18,1 odsto više nego prije godinu dana i najveći mjesečni podatak od januara.

(SEEbiz)