Društvo

UŠTEDOM DIŽU DVIJE ZGRADE Raseljeni dobijaju vlastiti krov nad glavom

Dobra vijest za interno raseljene ljude, koji borave u alternativnim smještajima u Nevesinju i Bijeljini; u ovim mjestima biće izgrađene dvije zgrade sa po 12 stanova za njih, i to zahvaljujući domaćinskom ponašanju nadležnih u Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije Vlade RS.

UŠTEDOM DIŽU DVIJE ZGRADE Raseljeni dobijaju vlastiti krov nad glavom
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Marko Aćić

Uštedjeli smo milion i po KM od novca iz kredita za stambeno zrinjavanje raseljenih, pa je Vlada RS juče odobrila da se ta sredstva usmjere na izgradnju dvije zgrade. Radićemo to u partnerstvu sa lokalnim upravama Bijeljine i Nevesinja – potvrdio je Marko Aćić, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije RS.

Vlada RS je usvojila i informaciju o procesu zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja u RS putem osiguranja javnih stambenih rješenja po projektu CEB 2. Clj ovog projekta jeste da se raseljenim ljudima, koji su još uvijek u kolektivnim ili alternativnim smještajima, obezbijedi krov nad glavom u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju.

U Srpskoj se ovaj projekat provodi u 15 lokalnih zajednica, a pored izgradnje ili rekonstrukcije stanova, u Trebinju i Derventi se radi i na sanaciji i dogradnji socijalno gerijatrijskih ustanova.

– Realizacijom ovog projekta na nivou BiH biće zatvoren 121 kolektivni centar ili alternativni smještaj. Do 2022. godine biće zbrinuto 7.247 ljudi, kojima će biti osigurano odgovarajuće stambeno rješenje, kroz obnovu, rekonstrukciju, izgradnju ili kupovinu oko 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade – naveo je direktor Sekretarijata.

Prihvati notifikacije