Politika

USVAJANJE BUDŽETA Majkić: Niko ne može da umanjuje sredstva Parlamentarnoj skupštini

Predsjedavajuća Zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH za usaglašavanje teksta budžeta institucija BiH Dušanka Majkić rekla je da su se stekli uslovi da Predstavnički dom danas, a Dom naroda u srijedu, 29. jula usvoje budžet i da lokalni izbori budu održani.

USVAJANJE BUDŽETA Majkić: Niko ne može da umanjuje sredstva Parlamentarnoj skupštini
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Majkićeva je konstatovala da se u drugoj polovini godine u BiH “slavi” što će dobiti budžet, što je loša poruka, ocijenivši da je BiH dovedena u ovu situaciju zbog toga što se nisu poštovala “pravila igre”.

Ona je istakla da je budžet trebalo odavno da bude usvojen kako se ne bi došlo u ovakvu situaciju.

Majkićeva je istakla da “ne može ni Predsjedništvo BiH, ni Savjet ministara ni Ministarstvo finansija u Savjetu ministara, da umanjuje budžetska sredstva Parlamentarnoj skupštini”.

Ona smatra da je to nedostatak poštovanja prema parlamentu i konstatovala da “niko nikoga u ovoj zemlji ne poštuje”.

Mislim da smo napravili dobar posao da se riješi pitanje izbora i na kraju da institucije dobiju budžet kojim treba da raspolažu – rekla je Majkićeva.

Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, danas je u drugom krugu usaglasila tekst na način da u dalju parlamentarnu proceduru bude upućena verzija koja je ranije usvojena u Domu naroda parlamenta BiH.

U prvom krugu prijetila je opasnost da budžet padne, jer su članovi komisije iz SDA Asim Sarajlić i Adil Osmanović glasali protiv, dok su članovi Komisije iz SNSD-a Dušanka Majkić i Dragan Bogdanić, te iz HDZ-a BiH Lidija Bradara i Predrag Kožul bili za tekst budžeta, koji je usvojio Dom naroda, odnosno utvrdilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara.

Prihvati notifikacije