Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZAŠTO NAS TJERAJU ODAVDE” Studenti od kojih Grad traži 178.000 KM odštete OGORČENI

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Bina je 30. decembra 2018. godine postavljena na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti.

Novogodišnji koncerti nisu planirani na Trgu Krajine, zbog višemjesečnih, svakodnevnih okupljanja pripadnika “Pravde za Davida”.

Te večeri su građani, nakon skupa na kojem su zahtijevali istinu i pavdu, krenuli u šetnju Banjalukom, a stigli i do bine. Tu su nastavljeni obračuni između policije i naroda, uslijedila su hapšenja.

Ni te večeri, a ni poslije, niko nije od izvođača izašao na binu. Otkazani su i koncerti planirani za novogodišnju noć i 1. januar 2019. Lokalna vlast tvrdi da je grad pretrpio ogromnu štetu i najavljuju tužbu protiv organizatora, a to su Pavle Knežević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić. Traži se odšteta u iznosu 178.445 KM

– Tuženi su za konkretnu nanesenu štetu gradu jer je toliki iznos što od sponzora, što od grada za neodržane koncerte. To je konkretna materijalna šteta koja je napravljena, za nematerijalnu štetu, indirektnu, koju su pretrpjeli ugostitelji, hotelijeri i svi ostali nismo mogli da tužimo. Pravobranilaštvo zastupa grad u ovom predmetu i očekujem da se o tome pokrene sudski postupak jer je grad zaista pretrpio materijalnu štetu – tvrdi gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Organizatori protesta pak tvrde da nemaju veze sa šetnjom, te da su oni predali zahtjev isključivo za Trg Krajine od 18 do 20 časova, za ono što se dešavalo kasnije, poručuju da nemaju odgovornost.

– Mi smo protest organizovali od 18 do 20 časova, nakon toga niti sam bio prisutan, niti sam pozivao na šetnje. Takođe, imamo za sve to video dokaze, nakon protesta ne postoji nijedan materijalni dokaz štete koja je načinjena navodno – kaže Pavle Knežević, jedan od organizatora na Trgu Krajine tog 30. decembra 2018. godine.

Tuženi su studenti, tvrde da nisu članovi “Pravde za Davida”, niti PDP.

Anja Grubačić, takođe organizator protesta na Trgu Krajine ističe: “Ova njihova politika je tjeranje straha, plaše nas, utiskuju negativne emocije.”

– Mi nismo kriminalci, ja ne znam zašto nas prave kriminalcima, ja ne želim ležati u zatvoru tri godine ili koliko su već napisali ako ne platimo. Ja nisam kiminalac, zašto nas tjeraju iz ove države – kaže ona.

Protiv brojnih pripadnika grupe “Pravda za Davida” vode su sudski postupci po prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova i optužbama da su narušavali javni red i mir, te ometali sužbene osobe u obavljanju službene dužnosti.

(N1)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO