Sudbine

"Uvijek je išao tamo gdje je najteže" Kolege o teško ranjenom pilotu u Nigeriji

On je vrhunski pilot. Učestvovao je u brojnim akcijama spasavanja, gašenja požara dok je letio za srpsku policiju - priča kolega B. Đ. (60) srpskog pilota koji je teško ranjen u Nigeriji kada je napadnut helikopter Ujedinjenih nacija kojim je on pilotirao.

"Uvijek je išao tamo gdje je najteže" Kolege o teško ranjenom pilotu u Nigeriji
FOTO: ALESSANDRO DI MEO/EPA

Njegove kolege u šoku su nakon informacije da je čovjek sa kojim su dugo godina letjeli u teškom stanju, a svi do jednog se nadaju da će se brzo oporaviti.

Kažu, B.Đ. je iskusan pilot koji je prije sedam godina otišao u penziju, nakon što je u Helikopterskoj jedinici MUP stekao uslov za nju, prenosi Blic.

– On je poslije odlaska u penziju otišao da radi za njemačku kompaniju i letio je u Sudanu, Nigeriji… Dok je radio u Srbiji bio je dugogodišnji instruktor letenja, gasio je požare svuda po Srbiji, bio je na Kosovu, gdje god je bilo najteže on je išao. Svi za njega imamo samo riječi hvale – kaže jedan od kolege ranjenog pilota.

Vorld fud program (WFP) Ujedinjenih nacija je iznajmio čarter helikopter od njemačkog avio operatera, a jedan od pilota bio je upravo B.Đ.

Napadnut je prilikom rutinskog slijetanja u Damboi, u Nigeriji.

– Napadač, nigerijski vojnik, zapucao je iz vatrenog oružja, a potom napao i sječivom. Jedna humanitarka je ubijena, kao i jedan vojnik, a pilot je teško ranjen. I napadač, pripadnik oružanih snaga Nigerije, ubijen je tokom napada — navodi izvor.

B.Đ. je smješten u bolnicu u Majdiuguriju, gdje je ekipa uspjela da se evakuiše.

Ako bude u stabilnom stanju, biće prebačen u Evropu u naredna 24 sata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu