Kolumne

Uvozna pravda

Politički haos koji godinama vlada u BiH, odavno je prestao biti vijest. Ne zato što to ne zabrinjava stanovnike ove države, već, prosto, jer ga gledaju godinama, pa su prestali obraćati pažnju na njega.

Uvozna pravda
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ipak, ono što bi svakog čovjeka u ovoj zemlji trebalo da zabrine više od političkog haosa, jeste nemoć države da se sama bori sa svojim problemima, pa za sve priziva strance.

Ako nema novca- dajte strane kredite, ako se ne možemo dogovoriti oko nekog zakona- dajte nam visokog predstavnika da ga nametne, ako ne mogu da sjednu i zajedno se dogovore oko budućnosti BiH – uvedite sankcije onome ko najviše zateže, a ako neko počne da “zvecka oružjem” onda se u cijelu priču moraju uključiti međunarodne sudije i tužioci.

Logično, jer mi svoje tužioce i sudije nemamo. Milioni maraka stranog novca „utučenog“ u „nezavisno pravosuđe“ za rezultat imaju upravo ono što su strani finansijeri i htjeli – nezavisne sudije i tužioce koji više ne žele ni da se miješaju u svoj posao, jer im se može.

Realno, zašto bi se i miješali u svoj posao. Radili ne radili plata im liježe svaki mjesec na račun, pa što bi se onda nekom zamjerali kada taj neko sutra može da im zaposli dijete, ženu, muža ili nekog bliskog člana familije, ili da im „pogura“ neki privatni biznis za „malog“ ili „malu“.

Pročitajte još

Ne samo što ne postoji mehanizam da u slučaju nezadovoljstva radom pravosuđa i VSTS, da ih bilo ko u ovoj državi pozove na odgovornost, već nikome ne moraju odgovarati za svoj rad.

Eh, da, i onda se neko čudi kada čuje vijest da će nam pravdu opet dijeliti u Hagu.

Da li je onda Hag osuđen na nas, ili smo mi osuđeni na njega?

A kad smo već kod tog istog Haga, da li možemo očekivati istu onu „pravdu“ koju su nam dijelili proteklih godina, a prema kojoj su samo Srbi ratovali u proteklom ratu, dok su ostali „statirali u kukuruzu“.

Šta i ako međunarodne sudije i tužioci opet uzmu „pravdu“ u svoje ruke i počnu pozivati u Hag ovdašnje političare, da li nam to garantuje da će oni koji dođu poslije njih raditi bolje?

Ili, šta ako nam nametnu obrazac po kojem ova država mora da funkcioniše, pod prijetnjom da će u suprotnom svi oni koji se usprotive završiti u zatvoru? Da li to znači da ćemo odmah postati bolje društvo?

Ne, nećemo. Ako želimo dobro ovoj državi i svima nama u njoj rješenje moramo naći sami. Do tada, možemo se nadati da nam nezavisno pravosuđe neće trajati još sto godina. Elem, ako nam i nadu uskoro ne zabrane, pod obrazloženjem da tako vršimo “pritisak na nezavisno pravosuđe”. Ipak, oni su nepogrešivi, i ko smo uopšte mi da mislimo drugačije.

Prihvati notifikacije