Svijet

UZBUNA U DVIJE BAZE Iran projektilima uništio "lažni" američki nosač aviona, stigle kritike iz SAD

Iranske snage su izvele vježbu tokom koje su projektilima uništile lažni američki nosač aviona u Hormuškom moreuzu.

UZBUNA U DVIJE BAZE Iran projektilima uništio "lažni" američki nosač aviona, stigle kritike iz SAD
FOTO: HANDOUT/EPA

Vježba je podrazumijevala toliko tešku paljbu da je američka vojska podigla uzbunu u dvije regionalne baze. Američka mornarica je osudila potez irana te je istakla da se radi o “neodgovornom ponašanju” te o “pokušaju zastrašivanja”.

Iranska vježba je održana u vrijeme povećanih tenzija između Teherana i Vašingtona u vodama Zalijeva.

Vježbe nazvane “Poslanik Muhamed 14.” su prikazane na državnoj televiziji.

Uništeni model je izgledom odgovarao američkom nosaču aviona koji često plovi Zalijevom, a imao je i lažne borbene avione na svojoj pisti. Projektili su ispaljeni pod različitim uglovima, a onaj koji je ispaljen iz helikoptera je pogodio bok lažnog nosača.

Ovom vježbom smo pokazali ofanzivnu stranu naših zračnih i pomorskih snaga – izjavio je komandant iranske Revolucionarne garde, major general Hosein Salami.

Paljbu balističkih projektila su primjetile i američke snage koje su podigle uzbunu u svojim bazama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru, javlja BBC.

– Američka mornarica sa svojim partnerima provodi vježbe odbrambene prirode te promoviše sigurnost na moru podržavajući sigurnost plovidbe, dok Iran provodi vježbe napada s ciljem zastrašivanja – rekla je portparolka Pete flote američke mornarice Rebeka Rebarih.