Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UZDAJU SE U POMOĆ VLADE Korona virus već ostavlja dubok trag u privredi

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Zanatlije, ugostitelji, trgovci i ostali privatnici već bilježe gubitke zbog pandemije korona virusa, te tvrde će im, ako vanredno stanje potraje još koji mjesec, trebati godine da se oporave.

Svjesni da je ljudski život na prvom mjestu, domaći privrednici poštuju sve predložne mjere u borbi protiv širenja virusa korona, pridržavaju se pravila, pri čemu su mnogi od njih već sada u velikim gubicima zbog toga što ili ne rade ili rade u mnogo manjem kapacitetu.

Iako već sada imaju probleme, većinu ipak najviše plaši pitanje – šta će biti ako ovo sve potraje još nekoliko mjeseci? Od čega će da žive, ugostitelji, krojači, vlasnici poslovnih prostora, frizeri i ostali, ako ne budu radili dva, tri ili više mjeseci?

Virus korona će, osim na zdravlje ljudi, mnogo uticati na privredu, oštetiti mnoge ljude u privatnom sektoru, koji se nadaju u pomoć Vlade Republike Srpske, kako bi izbjegli najgori scenario.

Predsjednik Unije udruženje poslodavaca Republike Srpske, Saša Trivić, svjestan je da će stanje u privredi biti jako loše, ali je isto tako svjestan i mogućnosti sa kojima Vlada RS raspolaže.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Saša Trivić

– Biće teško i niko trenutno ne zna koliko će ovo trajati. Ono što je evidentno jeste da ćemo sada, kao i sva Evropa, imati mnogo otkaza u privatnom sektoru. Vidimo da ova kriza neće proći za mjesec, dva i da će oni koji nemaju izvora prihoda morati pristupiti takvim mjerama. Mislim da je trenutno vrlo bitno ostaviti preduzeće u takvom statusu kakv jeste da mogu početi da rade kada ovo sve prođe. U tom periodu će biti značajna kreditna pomoć i podrška banaka, naravno i Vlade, ali danas je prerano govoriti o bilo kavom konačnom rješenju – objašnjava Trivić.

Unija poslodavaca je Vladi RS predložila mjere poput osolobađanja na dva mjeseca što se tiče poreza i doprinosa, jer, kako kaže Trivić, sada nije objektivno tražiti novac od Vlade RS.

– Ni oni nemaju nekog velikog prostora, jer budžetski prihodi Vlade ne omogućavaju bilo kave druge mjere – objašnjava Trivić, dodajući da su u problemu i metalske firme, koje već sada rade manjim kapacitetima dok ih Austrije i Njemčake zovu i pitaju „gdje je roba“.

Zanatlije u minusu

U problemu su i zanatlije poput frizera, krojača, malih trgovaca i onih koji već danima ne rade i nemaju prihoda, a radnicima će morati da isplate plate. Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske, Jovica Bratić upozorava da najviše trpe oni koji rade pod zakupom.

– Oni nemju nikakve zalihe. Rade bukvalno od mjeseca do mjeseca. To su frizeri, krojači, mali trgovci, oni koji imaju butike…. Oni su već prestali da rade, a moraju da podijele jednu ili dve plate. Istina, neke olakšice već imaju, biće oslobođeni poreza i doprinosa, ali to ne znači puno, jer oni nemaju novca ni da isplate plate – rekao je Bratić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Objašnjava da su zanatlije svjesne da se mere Štaba moraju ispoštovati, te da moraju naći strpljenje ovom kroiznom periodu.

– Istina je da imamo problem i da se pitamo kako ćemo preživjeti ako uđemo u drugi ili treći mjesec. Nadam se i duboko vjerujem, da će Vlada naći način da, kao što će isplatiti javni sektor, tako i dio realnog sektora, posebno ove male koji imaju jednog do dva radnika koji žive od plate do plate – rekao je on.

Naglašava da će o pomoći Vlade razgovarati kada za do dođe vreme, ali da zanatlije pomoć očekuju od vlasnika poslovnih prostoa.

– Vlasnici poslovnih prostora su takođe ugrožni, ali razgovarali smo sa njima, neće otkazivati, i molim poslodavce da im to ne bude izgovor za otpuštanje radnika. Moramo pokazati solidarnost – apelovao je Bratić.

Ugostiteljima 2020. već propala

Osim zanatlija u velikom problemu biće i radnici u ugostiteljstvu i turizumu, koji će, kažu, biti srećni ako uopšte „prežive“ 2020. godinu.

– Iskreno se nadam da će 1. maj donijeti promene. Treba se paziti, trebamo se pridržavati svih mjera, jer što prije ovo prestane, manje ćemo imati manji vremenski period za prilagođavanje, što duže traje bićemo u većem problemu i nakon što prestane. Ako privreda ne radi 10 dana, oporaviće se, ali ako ne bude radila dva tri meseca, njoj treba dve tri godine da se oporavi – kaže predsjednik Udruženje radnika u ugostiteljstu Željko Tatić.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Naglašava da će 2020. godina u svakom slučaju biti jako teška za radnike u turizmu i u ugostiteljstvu.

– U problemu se turističke agenijce, jer ko će da putuje? U problemu su i hoteli, restorani, kafane… Znam da mi uvek imamo koju marku za kafu, ali pitanje je posle meseci bez primanja u izolaciji, kako ćemo dočekati sve to? – rekao je on.

Tatić kaže da su poslali dopise resornom ministarstvu, kao i svim načelnicima i gradonačelnicim, te da očekuju pomoć od Vlade i lokalnih zajednica.

Naglašava da država mora da stane iza realnog sektora, jer upravo on puni budžet. Ističe te da je mogućnost koja je data bankama da same biraju kome će dati moratorijum ili neku pomoć, jako loša, te da je Vlada trebal doneti odluku da je to obavezno za sve.

– Koliko je sve ovo sada teško, toliko se plašim i socijalnog momenta poslije. Ukoliko ovo u maju stane, do oktobra ćemo doći sebi, ali ako potraje biće teško  – zaključio je Tatić.

Gastajbajteri-turisti

Ugostitelji tvrde da će period koji dođe poslije vanrednog stanja, jasno pokazati kakvu ulogu u domaćoj privredi imaju gastarbajteri, odnosno naši ljudi koji novac zarađuju vani, a troše u Republici Srpskoj.

– Nadležni se hvale nekim brojem turista i uspješnim ljetnjim i zimskim sezonama, međutim, niko neće da prizna da su to većinom gastarbajteri. Biće veliki problem, jer su oni sada ovdje i ne primaju platu tamo i neće imati šta da troše. Oni koji su ostali tamao takođe ne rade, radiće kad sve prođe, tako da ni oni neće biti ovdje – objašnjava Tatić.

Kaže da je potpuno pogrešno što pojedini političari komentarišu „što sada ne idu tamo“.

– Nije poenta to da li oni treba da idi tamo ili ne, poenta je u tome da oni novac koji zarade tamo, troše ovde. Sada tog novca neće biti, što će se i te kako osetiti – zaključio je Tatić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO