Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UZEŠE IM DUŠU Poslodavac jednog trgovca na neplaćenom prekovremenom radu godišnje zakine za 500 KM

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Po osnovu neplaćenog prekovremenog rada, trgovac poslodavcu pokloni 45 minuta dnevno, odnosno 4,5 sata sedmično ili 18 sati mjesečno.

Ovo su podaci do kojih su došli u Sindikatu trgovine BiH, a koji pokazuju da jedan radnik u trgovini poslodavcu godišnje pokloni 500 KM, po osnovu prekovremenih sati koje poslodavci, kako kažu u ovom sindikatu, čak i ne smatraju prekovremnim radom.

-Poslodavci ne žele radniku priznati radno vrijeme koje je utrošio u pripremu za rad, na primjer zaduživanje blagajne, odnosno razduživanje smjene u smislu čišćenja prodavnice i razduživanja blagajne. Od 150.000 radnika  u BiH, pretpostavljamo da dvije trećine radi na pomenuti način, tako da poslodavci od strane radnika dobiju oko 50 miliona KM godišnje. Sve ovo je izračunato na bazi minimalne satnice bez zakonom propisanog uvećanja koji je obavezno za prekovremene sate – navodi se u saopštenju.

Kad se na sve ovo dodaju stvarni prekovremeni sati, te rad u dane praznika, vrlo lako se može doći do broja od više stotina miliona KM koje poslodavci u ovom sektoru inkasiraju na ime prekovremnog neplaćenog rada, poručuju iz Sindikata trgovine BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO