Društvo

"Uzimali nas zdravo za gotovo" Vlasti preolako ograničavale ljudska prava u pandemiji

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da su vlasti u doba pandemije preolako ograničavale ljudska prava.

"Uzimali nas zdravo za gotovo" Vlasti preolako ograničavale ljudska prava u pandemiji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Govoreći na bezbjednosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi, Milanović je rekao da je pandemija na ispit stavila pitanje ljudskih prava i ličnih sloboda koje smo, kako je rekao, “uzimali zdravo za gotovo”.

Iznoseći lično mišljenje, hrvtski predsjednik je rekao da se prelako pristupalo ograničavanju ljudskih prava, kao i da u tim situacijama često parlamentu i građanima nije omogućeno da kažu svoja mišljenja.

– Vlade i vladajuće elite su malo previše ograničavale stvari – rekao je predsjednik citirajući reči američkog državnika Bendžamina Frenklina da: “Oni koji bi dali osnovne slobode da dobiju malo privremene sigurnosti ne zaslužuju ni slobodu ni bezbjednost.”

U svom izlaganju, Milanović je rekao da je Hrvatska među 15 država sa najvećim brojem umrlih na milion stanovnika, dok je Švedska, koja je imala otvoreniji pristup, zabilježila bolji rezultat.

Gvoreći o migrantkoj krizi, koja je započela 2015., Milanović je rekao da Hrvatska danas štiti evropske granice i da stoga zaslužuje članstvo u šengenskom prostoru.

Milanović je rekao i da se dan ranije na samitu NATO u Briselu sreo sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

– Uživam u njegovom društvu. Stvarno to mislim iako se ne slažemo po nekim pitanjima – rekao je Milanović, koji je prošle godine mađarskog premijera žestoko kritikovao zbog objave karte tzv. Velike Mađarske, prenijela je Hina.

Prihvati notifikacije