Digitalna Srpska

Nastava na daljinu uz SRPSKAINFO: Drugi razredi iz matematike učili o jednačinama (VIDEO)

Nastava na daljinu za osnovce u Srpskoj, koja se emituje posredstvom RTRS, tokom čitave sedmice, od 23. do 27. marta, izvodiće se počev od 9.10, kada počinje nastava za prvačiće, a učenici časove mogu da prate i na portalu Srpskainfo.

Nastava na daljinu uz SRPSKAINFO: Drugi razredi iz matematike učili o jednačinama (VIDEO)
FOTO: RTRS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Emitovanje nastavnih sadržaja za učenike nižih razreda, odnosno od prvog do šestog razreda, i dalje će kao i u prethodnoj sedmici završavati u 11.25.

Nastava za više razrede, odnosno predmetna nastava, počinjaće odmah nakon toga, od 12.25, nastavnim sadržajima za sedmi, osmi i deveti razred, sa završetkom u 13.55.

Rapored časova je objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Istovremeno, od danas u Srpskoj počinje i nastava na daljinu za srednjoškolce, koja će se izvoditi upotrebom onlajn platformi za učenje, Office 365 alata i drugih sistema komunikacije poput mejl adresa, društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS podsjećaju da je nastava na daljinu obavezujući oblik nastave kako za nastavnike, tako i za učenike.

Pročitajte još

Ukoliko, zbog epidemiološke situacije, ne budemo u mogućnosti da vaspitno-obrazovni rad organizujemo u prostorijama škola, ovo će biti način na koji će nastava u školskoj godini biti realizovana – ističu iz Ministarstva.

Nastava na daljinu će biti valorizovana i zato su odjeljenjske starješine i predmetni nastavnici u obavezi da uspostave komunikaciju sa učenicima i da im daju povratne informacije o urađenim zadacima koje su dobili od nastavnika koji nastavu realizuju putem RTRS-a ili onlajn platformi u slučaju nastave na daljinu za srednjoškolce.

– Od nastavnika se očekuje da prate napredovanje učenika, bilježe podatke o tome, te sačuvaju dobijene radove učenika. Načini praćenja napredovanja učenika mogu biti različiti, npr: tražiti od učenika da opiše utisak o lektiri, da napiše esej na datu temu, da urade određene eksperimente i opišu postupak ili prikažu putem video-zapisa… Škole su nastavnicima i učenicima stavile na raspolaganje resurse i opremu koju imaju – laptope za nastavnike i učenike, a na osnovu iskazanih potreba, s ciljem nesmetanog praćenja nastave i praćenja napredovanja učenika – navode iz ministarstva.

Svi nastavnici imaju na raspolaganju i novu platformu Ministarstva prosvjete i kulture eNastava, na kojoj se nalaze školski časovi realizovani putem RTRS-a, kao i dodatna uputstva nastavnicima za upotrebu alata za komunikaciju sa učenicima.