Politika

POSTIZBORNI DAN Dodik vodi prema nezvaničnim podacima, Trivićeva mu "za petama"

Dan nakon opštih izbora u BiH ponovo ste mogli da pratite u blogu portala Srpskainfo.

Milorad Dodik i Jelena Trivić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER KOMBO

Danas smo vam prenijeli nova reagovanja na rezultate, izvještaje Centralne izborne komisije BiH, kao i analize stručnjaka.

Podsjećamo, u nedjelju je Mirko Šarović priznao poraz u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH od Željke Cvijanović, dok su i Jelena Trivić i Milorad Dodik proglasili pobjedu u borbi za mjesto predsjednika Srpske.

22.11 – Na zahtjev opštinskih i gradskih izbornih komisija, CIK BiH večeras je izdala naredbe za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta za različite nivoe vlasti.

21.37 – Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije (CIK). nakon više od 83 posto obrađenih biračkih mjesta, pri izboru poslanika u Parlamentu BiH bilo je skoro 120.000 nevažećih listića ili 8,67 odsto.

21.21 – SNSD je postigao zavidne rezultate na Opštim izborima, ali to nisu konačni rezultati i nadamo se da ćemo te brojke i povećati, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

21.18 – Djeluje mi da je sve ovo bio i unaprijed predviđen scenario. Svaka politika i svaka politička partija odgovora za svoje ponašanje – rekla je predsjednik Srpske Željka Cvijanović sumirajući utiske o izborima.

Istakla je ne želi da komentariše druge, ali da su izbori poštovanje građana i njihovih birača.

19.51 – Lider SNSD Milorad Dodik zahvalio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu na čestitkama povodom pobjede na izborima za predsjednika Republike Srpske.

18.49 – Senad Bratić iz Koalicije “Pokret država” osvojio je najviše glasova 9.502 ili 1,71 odsto za poziciju potpredsjednika Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, najnoviji su preliminarni i nepotpuni podaci Centralne izborne komisije (CIK) BiH na osnovu obrađenih 90,04 odsto glasova.

18.35 – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dobio je najveći broj glasova za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, 220.016 ili 42,13 odsto, pokazuju novi preliminarni podaci koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH na osnovu 87,69 odsto obrađenih biračkih mjesta.

18.33Prve projekcije iz vladajuće koalicije pokazuju da će SNSD u Predstavničkom domu BiH imati šest poslanika, i to direktnih. Na osnovu do sada obrađenih biračkih mjesta, očekuje se da će SDS imati dva poslanika u Sarajevu, takođe oba direktna.

18.21 – Kandidat SNSD za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović osvojila je 298.197 glasova ili 52,67 odsto nakon obrađenih 92,72 odsto biračkih mjesta u Republici Srpskoj, najnoviji su preliminarni i nepotpuni podaci koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

18.07 – Jedna od najzanimljivijih trka vodi jeste i ona za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Javnosti su posebno interesantni nosioci lista SNSD i PDP, a Vlado Đajić je prema trenutnom prebrojavanju glasova dobio veću naklonost od Draška Stanivukocića.

17.56 – Centralna izborna komisija BiH objavila je prve preliminarne izbora rezultate za Narodnu skupštinu Republike Srpske prema kojima lista SNSD ima ubjedljivo najviše glasova.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

17.34 – Centralna izborna komisija BiH objavila je nove preliminarne, nezvanične i nepotpune rezultate opštih izbora u BiH.

U trci za predsjednika Republike Srpske, na 90,04 odsto obrađenih glasova, i dalje ubjedljivo vodi kandidat SNSD Milorad Dodik.

16.30 – Predsjednik Opštinskog odbora SNSD Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija ocijenio je da je najvažnije da su izbori u ovoj opštini održani u fer i korektnim uslovima, ističući da je SNSD i dalje ubjedljivo najjača politička partija.

16.18Ponovljeni izbori na biračkom mjestu Hozići u Novom Gradu biće održani u nedjelju, 9. oktobra, odlučila je danas Centralna izborna komisija BiH.

16.09 – Prema nepotpunim podacima Centralne izborne komisije BiH Bakir Izetbegović je tek četvrti po broju glasova za člana Predsjedništva BiH u Gradu Mostaru.

15.55 – Da se pitaju samo Banjalučani Jelena Trivić bi bila predsjednica Srpske, a da o prvom čovjeku Republike odlučuju samo Dobojlije ili Prijedorčani tada bi predsjednik bio Milorad Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pokazali su ovo preliminarni podaci Centralne izborne komisije BiH na osnovu do sada obrađenih 81,91 odsto biračkih mjesta.

15.29 – Predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Gradiška Branislav Radinović rekao je da je potrebno ponovno brojanje glasačkih listića na više biračkih mjesta u Gradiškoj zbog grešaka biračkih odbora prilikom unosa podataka u zapisnik.

Kako je rečeno, zbog ovoga će konačni rezultati glasanja u ovom gradu na opštim izborima biti poznati krajem sedmice.

15.10 – DEMOS će u Narodnoj skupštini Republike Srpske imati pet poslanika i jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

15.08 – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i bezbjednost (SIPA) zaprimili su i evidentirali 27 prijava građana koje su povezane s nezakonitostima u izbornom procesu širom BiH.

14.55 – Srpska demokratska stranka saopštila je da će tražiti od Centralne izborne komisije ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u brojnim gradovima i opštinama.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

14.27 Koalicija “Pod lupom” nije zadovoljna izlaznošću na izborima.

–  Imamo najgoru izlaznost od 2006. godine. Tačnije 2006. godine je bila veća, odnosno 2004. godine na izborima – rekli su.

13.21 – Svjetski mediji izvijestili su o održavanju Opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Navode kako je “Bosna u najgoroj političkoj krizi od kraja 1990-ih, potaknuta separatističkom politikom srpskih lidera i prijetnjama blokadom od strane bosanskih Hrvata”.

13.17 – Predsjednik Izbornog štaba SNSD u Trebinju, Mirko Ćurić, tvrdi da je pobjeda kandidata SNSD za inokosne funkcije veoma važna, te je dodao da je ta stranka odgovorna prema građanima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

12.43 – Lider DNS i kandidat te stranke za srpskog člana Predsjedništva BiH, Nenad Nešić, na jučerašnjim izborima osvojio je samo 2.146 glasova u Prijedoru, gradu koji je donedavno nazivan „bastionom“ DNS i mjestom gdje je ta stranka nastala.

Nenad Nešić o Ustavnom sudu BiH
FOTO: BORIS KNEŽEVIĆ/RINGIER

12.37 – Centralna izborna komisija BiH objavila je jutros da je obrađeno 70,42 posto glasova za Parlamentarnu skupštinu BiH. Nakon prvih rezultata nazire se sastav Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

12.19 – Kandidat PDP za predsjednika Republike Srpske, Jelena Trivić, izjavila je da na djelu nije bila samo krađa u gradovima “na kojima su navikli”, nego da je bio kontaminiran proces u čitavoj Srpskoj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Možda nećemo uspjeti u procesu da se ponove izbori za nivo RS, ali ćemo doći do svakoga ko je radio ovakve stvari, po želji svog nalogodavca – poručila je Trivićeva.

12.10 – Lider PDP, Branislav Borenović, izjavio je na pres konferenciji u Banjaluci, da je kandidat PDP Jelena Trivić, pobijedila Milorada Dodika u trci za predsjednika Republike Srpske. Naveo je nekoliko primjera koji, kako tvrdi, ukazuju na izbornu krađu “preko noći”.

– Zamislite kada nađemo 2.000 glasačkih mjesta u kojima Jelena ima nula glasova – izneo je Borenović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

11.45 – Procjena je da su Opšti izbori u Bosni i Hercegovini koštali 12.528.000 KM, objavljeno je na stranici Centralne izborne komisije.

11.42 – Najglasniji poslanik u posljednjem sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, Nebojša Vukanović i njegova Lista za pravdu i red najveće su iznenađenje ovih izbora. Vukanovićeva Lista za pravdu i red osvojila je 24.984 glasova građana ili 5,24 odsto.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

11.37 – Kandidat za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić sa izbornim štabom se zahvalio svima koji su mu dali povjerenje.

– U prednosti smo, a sigurni smo da će se razlika duplo povećati prebrojavanjem glasova iz inostranstva – saopšteno je iz Pranjićevog izbornog štaba.

11.27 – Predsjednik SDS i kandidat za člana Predsjedništva BiH, Mirko Šarović, nije uspio da pobijedi ni na biračkom mjestu na kome je glasao. Iste sreće je bio i Kandidat DNS za člana Predsjedništva BiH, Nenad Nešić.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS KOMBO
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS KOMBO

11.24 – Šef Izbornog štaba SNSD Prijedor Slobodan Javor izjavio je da je u tom gradu ostvarena još jedna očekivana, veličanstvena pobjeda ove stranke.

11.22 – Prema podacima Centralne izborne komisije, Cvijanovićeva je do sada osvojila 275.175 glasova odnosno 52,87 odsto. Nenad Nešić, Vojin Mijatović i Borislav Bijelić, do ovog trenutka zajedno su imali 59.483 glasa.

10.36 – Mnogo pažnje na društvenim mrežama izazvala je objava sina lidera SNSD Igora Dodika i kćerke Igora i Gorice. Oni su izborne rezultate proslavili obučeni u majice na kojima su Milorad Dodik i Vladimir Putin.

10.35 – Kandidat SNSD za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović dobila je 19.712 glasova na području Doboja, a kandidat SDS Mirko Šarović 6.440, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Nenad Paleksić. On je rekao da je kandidat SNSD za predsjednika Srpske dobio 16.788 glasova, a kandidat PDP Jelena Trivić 7.500 KM.

10.34 – Lider SNSD, Milorad Dodik je, sudeći prema preliminarnim podacima CIK BiH, pobijedio je kandidatkinju PDP Jelenu Trivić u Mrkonjić Gradu u trci za predsjednika RS, ali je neočekivano to što je razlika izuzetno mala.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ, SINIŠA PAŠALIĆ/RAS KOMBO
FOTO: DEJAN BOŽIĆ, SINIŠA PAŠALIĆ/RAS KOMBO

10.27 – Bijeljina je za opoziciju, naročito SDS, važila za jednu od baza na ovim izborima, ali prelimirani rezultati za predsjednika Republike Srpske pokazuju da je tamošnje biračko tijelo vlasti i opozicije gotovo izjednačeno.

10.19 – Dodik vodi u 6 opština sarajevsko-romanijske regije. Na osnovu 72,73 prebrojanih glasova na području opštine Sokolac, Dodik je dobio 2.039 glasova ili 50,56 odsto, a Trivićeva 1.861 glas ili 46,14 odsto.

10.07 – Kandidat Koalicionog bloka “Ujedinjeni za slobodnu Bosnu” za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović osvojio je 268.197 glasova ili 57 odsto, preliminarni su i nepotpuni rezultati CIK BiH nakon obrađenih 2.812 biračkih mjesta u Federaciji BiH ili 84,75 odsto. Kandidat SDA Bakir Izetbegović osvojio je 178.054 ili 37,84 odsto glasova, a Mirsad Hadžikadić iz Platforme za progres 24.270 ili 5,16 odsto.

10.05 – U trećoj jedinici za PS BiH, u SNSD najviše glasova trenutno ima Radovan Višković 29.867, a slijedi ga Miroslav Vujičić sa 16.027 glasova.

09.52 – Prema novim podacima, za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, nakon 84,75 odsto prebrojanih glasova, u vodstvu je Željko Komšić, On je osvojio 183.529 glasova ili 53,61 posto. Borjana Krišto ima 158.781 glasova ili 46,39 odsto.

FOTO: FEHIM DEMIR/EPA
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

09.47 – Prema preliminarnim rezultatima CIK BiH, za bošnjačkog potpredsjednika Republike Srpske trenutno najviše glasova ima Senad Bratić, kadar SDA, koji je bio kandidat u ime Pokreta država. Najbliži mu je Ćamil Duraković.

09.40 – Centralna izborna komisija objavila je prve preliminarne rezultate za izbor Parlamentarne skupštine BiH. brađeno je 80.13 odsto biračkih mjesta, a prema preliminarnim rezultatima Savez nezavisnih socijaldemokrata, sa 202.213 glasova, odnosno 42.44 odsto.

09.25 – Centralna izborna komisija objavila je prve preliminarne rezultate za izbor predsjednika Republike Srpske. Kandidat SNSD Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas ili 48.80 odsto, dok je 212.452 glasova ili 42.69 odsto osvojila Jelena Trivić.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

08.12 – Đajić zadovoljan rezultatima izbora, pa tvrdi da će Banjaluka imati novu Gradsku upravu i gradonačelnika.

Pročitajte još

08.06 – Najnoviji rezultati potvrđuju našu veliku pobjedu, objavio je SNSD na Tviteru. Predsjednik Republike Milorad Dodik osvojio je 31 hiljadu glasova više u odnosu na drugoplasiranog kandidata, tvrde.

07.57 – Prema novim podacima koji su dostupni na stranici Centralne izborne komsije, Borjana Krišto (HDZ) vodi za člana Predsjedništa BiH iz reda hrvatskog naroda.

07.56 – Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović objavio je da je Jelena Trivić pobijedila za predsjednika Republike Srpske, te najavio formiranje prelazne vlade u tom entitetu. Dodao je da je Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića najveće i najprijatnije iznenađenje izbora 2022. godine.

07.30 – Prvu konferenciju za medije CIK BiH održaće danas u devet sati. Tada bi trebalo da bude jasnije ko je bliži poziciji predsjednika Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije